Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har jobbat för säkrare trafik

En gillar hög fart och tjutande däck. Den andra har lärt barnen i Skålan trafiksäkerhet.

Båda fick de diplom när NTF hade årsmöte på torsdagskvällen.

NTF Jämtland hade valt att hålla sitt årsmöte på polishuset. Bland de olika punkterna på programmet fanns två prisutdelningar. En av dem som fick diplom var Andreas Eriksson i Föreningen Östersunds gatbilar. Han berättade nu om föreningens bakgrund.

– Det var efter den tragiska trafikolyckan i Valla 2012 som vi startade med målet att få bort all buskörning på allmänna vägar, berättade han.

Olyckan i Valla skedde ju efter ett street race längs flygrakan på Frösön.

– Jag törs påstå att det under 2013 inte hölls ett enda illegalt race på gatorna, påstod han.

Föreningen har i dag hundra medlemmar och de jobbar ihop pengar för att man ska kunna hyra flygfältet i Optand och där hålla lagliga tävlingar.

Moa Andersson från Skålan har jobbat med trafiksäkerhet på eget initiativ och det tillsammans med sin son och hans skolkamrater.

Arbetet har syftat till att få dem att använda bälte i bussen, sett hur effektiva reflexer kan vara och inte minst att använda cykelhjälm.

En anslående förevisning har skett med hjälp av vattenmeloner.

– Vi släppte meloner i golvet. Släpper man bara en melon rakt av skvätter innehållet över hela rummet. Sätter man i stället på melonen en cykelhjälm så kunde barnen se att hjälmen sprack men melonen höll, berättade hon,