Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har räddat bygdens handelshistoria till eftervärlden

De forna lanthandlarna Iwan Jonsson, Svenstavik, och Gunno Grinde, Rätan, har gjort en kulturgärning på ålderns höst. De har dokumenterat bygdens handelshistoria både i bokform och på film.

Annons

– Nu kan vi gå i graven utan att känna skuld till eftervärlden, resonerar Iwan Jonsson.

har de arbetat med filmen vars sista del getts titeln ”Lanthandel inom Myssjö och Ovikens socknar 1865–2008”.

Inspelningarna inleddes redan 1995 och har nu kompletterats och färdigredigerats av Nils-Axel Didriksson, Östersund.

Själva filmidén bygger på boken ”På bua” som Iwan Jonsson och Gunno Grinde skrivit och som hittills sålts i över 1 500 exemplar.

Den boken beskriver lanthandels utveckling i hela kommunen från mitten av 1800-talet och framåt.

– När vi gick i pension bestämde vi oss för att skriva en bok om handeln. Det hade inte skrivits mycket om den näringen. Man skrev mest om bönder och andra förr, men inte handeln. Det tog vi nu som vår livsuppgift, berättar Iwan Jonsson.

Och både boken och filmen har föregåtts av ett grundligt förarbete.

– Vi blev en farsot på landsarkivet och fick ett eget rum där för vi pratade så högt. På Kungliga biblioteket i Stockholm tillbringade vi också många dagar.

– Vi har haft otroligt roligt under det här arbetet. Vi var flera handlare från början, men till slut blev det bara vi två kvar som slutförde arbetet, berättar Gunno Grinde.

Jonsson och Grinde som producenter av den äntligen färdiga filmen där Esbjörn Einebrant och Nils-Axel Didriksson står för fotot.

en viktig kulturskatt. Att få ser och höra människor berätta om hur det var för är hela filmens behållning, säger Nils-Axel Didriksson som slutredigerat det mångåriga filmprojektet.