Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har stans kallaste jobb

30 grader ute. Minus 20 grader inne. Sandra Svensson, fryspersonal på Svensk Cater, har kanske Örnsköldsviks kallaste jobb.
– Man behöver lite "jävlaranamma" för att jobba här, säger hon.

Det är årets varmaste dag. Utomhus är det 30 grader och nästan vindstilla. Men svett och lättklätt är långt ifrån Sandra Svenssons vardag.

Hon har jobbat i frysen på Svensk Cater i snart två år. Här packas kött, bröd och glass som beställts av restauranger, butiker och caféer. I frysen är det mellan minus 20 och 22 grader. Arbetsklädseln består av full vintermundering, från topp till tå.

– Jag har prövat mig fram en hel del för att hitta det som passar mig bäst. Jag följer samma klädselråd som när man ska åka skoter ungefär, säger Sandra, samtidigt som hon drar på sig en fleecetröja över sin understa funktionströja. Tjock vinterjacka, mjukisbyxor, överdragsbyxor, vinterkängor, mössa och vantar åker också på innan Sandra är redo för att äntra sin arbetsplats. Ett ryck i snöret och dörren till frysrummet åker upp. Det ryker av kyla och dörren går snabbt igen för att inte släppa in sommarvärmen.

En iskall och mörk vinterdag breder ut sig där inne. På väggarna sitter frosten hårt. "Djupfryst" står det på lådorna. Trots avsaknaden av sommarkänsla tycker Sandra att det varit skönt att jobba i kylan när det varit som varmast ute.

– Den senaste veckan har det varit jätteskönt att komma in. Men den varma temperaturen sitter nästan kvar i kroppen. Ibland måste jag öppna på jackan för att jag blir så varm, säger hon.

Det är mycket spring och högt tempo inne i frysen, något som krävs både för arbetsuppgifterna och för att hålla värmen.

– Det är motiverande med kylan. Man måste hela tiden röra på sig. Man får inte dra benen efter sig om man ska klara det här jobbet, säger hon.

Sandra medger att det ibland känns kallt även för henne.

– Speciellt om man har ätit eller sovit dåligt. Då kan det bli svårt att få upp värmen.

Nästa vecka väntar lite välförtjänt semester. Då skruvas temperaturen förhoppningsvis upp några grader.

– När jag är ledig åker jag till stranden, säger Sandra.

Artikeln kommer från allehanda.se.