Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har valts till tunga politiska uppdrag i regionen

Susanné Wallner (M) är nytt regionråd i Region Jämtland Härjedalen och Elin Lemon (C) har valts till nytt oppositionsråd. Det beslutade regionfullmäktige på onsdagen.

Susanné Wallner valdes till förste vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, RUN, där hon nu ingår i den politiska ledningen tillsammans med Robert Uitto (S), som är ordförande. Det här innebär också att Wallner har fått titeln regionråd.

Elin Lemon har utsetts till andre vice ordförande i regionstyrelsen och det betyder också att hon är nytt oppositionsråd i Region Jämtland Härjedalen. Det uppdraget hade Christer Siwertsson (M) tidigare, men när Socialdemokraterna och Moderaterna bildade en ny majoritet utsågs han i stället till förste vice ordförande i regionstyrelsen. Det innebär att Siwertsson numera är regionråd och han är dessutom ordförande i det nyinrättade utskottet för hälso- och sjukvård.

Ann-Marie Johansson (S) är även fortsättningsvis den mest inflytelserika politikern i Region Jämtland Härjedalen. Hon är ordförande i regionstyrelsen och även i dess utskott för ekonomi. Eva Hellstrand (C) fortsätter sitt uppdrag som andre vice ordförande i RUN och behåller titeln oppositionsråd.

Det är byggandet av den nya majoriteten som är bakgrunden till förändringarna som regionfullmäktige beslutade om på onsdagen. För en tid sedan fick Vänsterpartiet och Miljöpartiet lämna majoriteten när Socialdemokraterna sökte samarbete med Moderaterna i stället. Den tidigare utskottsorganisationen skrotades och en ny skapades. I faktarutan här intill finns en del av den politiska organisationen och ledamöterna som har valts.

Läs ÖP:s direktrapportering från onsdagens regionfullmäktige i efterhand här.