Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper dig deklarera

Gymnasieeleverna har öppnat Deklarationsakuten. Fyra avslutningseleverna på Företagargymnasiet i Strömsund har öppnat Deklarationsakuten. Där ger de svar på frågor från allmänheten.

Deklarationsakuten ingår i kursen redovisning och beskattning på den fördjupade ekonomiutbildningen, som kallas Företagargymnasiet och kan ge titeln diplomerad gymnasieekonom, men som ett extra inslag just i Strömsund. Idékläckare är läraren Gerd Eriksson.

– Det här var en specialidé som kom till genom att jag öppnade munnen vid ett olämpligt tillfälle och det flög ut bara, säger Gerd Eriksson och skrattar.

blev en intressant spets på kursen.

– När man läser beskattning på gymnasienivå så har man ofta ingen erfarenhet av deklarationer över huvud taget. Man har inte den verklighetsförankring som om man varit ute i arbetslivet ett tag. Därför kan det här vara ett sätt att koppla ihop det med verkliga uppgifter och få den förankringen, säger Gerd Eriksson.

Deklarationsakuten är öppen via skolans hemsida, www.hjalmar.nu, där vem som helst, både privatpersoner och företagare, får skicka in frågor. Svaren på de flesta ska eleverna ge inom en vecka.

måste vi grotta ner oss i detaljer och det blir en hel del att läsa in. Vi måste kanske välja ut och inte svara på allt, men sedan har vi ju alltid möjligheten att ta kontakt med Skatteverket om det behövs också, säger Gerd Eriksson.

Första frågan kom direkt när Deklarationsakuten öppnade i tisdags.

– Vi visste att den skulle komma. Det handlade om man hade långt att köra till jobbet och om man ska pendla eller hyra en övernattningslägenhet, vilket som blir mest ekonomiskt, säger Gerd Eriksson.

De fyra eleverna, Viktoria Sjödin, Ann-Louis Lilja, Line Johannesson och Sandra Sannemo, tycker att det ska bli spännande och kul med Deklarationsakuten.

– När man gör det i verkligheten så lär man sig mer än om man bara läser i böckerna, säger Viktoria Sjödin.

lite mer praktiskt i en teoretisk kurs, säger Line Johannesson.

De både hoppas och tror att många frågor ska komma in via hemsidan. Men uppgifter kommer de inte att sakna hur som helst.

– Jag får många frågor att ta med mig från mina lektioner med andra klasser. Frågorna kring deklarationen är många den här tiden på året, säger Gerd Eriksson.

Deklarationsakuten har öppet fram till 5 maj.