Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper nyanlända till praktik

Nyligen fick länets kommuner etableringskoordinatorer. Deras jobb är att hjälpa nyanlända människor till praktik, och i Åre kommun har två personer redan fått arbete.

Karin Ramström arbetar som koordinator i Åre kommun. Totalt har kommunen ungefär 60 nyanlända, varav ett tiotal är ute på praktik och många står på tur.

– Det är på både kommunala och privata arbetsplatser. Skola, förskola, handelsträdgård, mathantverk, industri... Det är en bra blandning, säger Karin Ramström.

Hon berättar att ett par nyanlända redan har fått jobb. En tjej blev anställd som sömmerska på ett företag, och en kille fick ett heltidsvikariat på ett år på en förskola.

– Han är helt rätt person för det här jobbet, och arbetsplatsen vill ha honom, säger Karin Ramström.

Barbro Gidlund har samma tjänst i Östersunds kommun. Hon berättar att hon just nu har 14–15 personer ute på praktik i kommunen, och att några står på kö. Människorna ifråga kommer mest från Syrien och Eritrea, och även från länder som Iran, Irak och Marocko.

Det finns etableringskoordinatorer i alla länets kommuner – och även i tre kommuner i Västernorrland – och de fungerar som en hand mellan Arbetsförmedlingen och arbetsplatserna. Deras jobb tar vid när en nyanländ får uppehållstillstånd, lämnar Migrationsverkets ansvar och får en kommunplacering.

Koordinatorerna är en del av ett projekt som drivs av Arbetsförmedlingen, som bland annat handlar om att få fler nyanlända att bo och etablera sig i regionen på grund av den åldrande befolkningen.

I december tar projektet slut, men Karin och Barbro hoppas att kommunerna behåller koordinatorerna.

– Tiden finns inte för personalen på Arbetsförmedlingen att göra det vi gör. Det är helt rätt satsade pengar, jag är helt övertygad om att kommunerna inte kommer ha råd att inte ha kvar oss, säger Karin Ramström.