Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper utsatta barn i Uganda

Marie-Helen Nässén och Hanna Dahlström har tagit på sig ett stort projekt. Troligen blir det även livslångt.

De två tjejerna studerar på Mittuniversitetet i Östersund sen några år tillbaka. Men samtidigt driver de en organisation i Uganda riktat till utsatta barn.

– Vi åkte på socionompraktik till Uganda och blev introducerade och intresserade i ett projekt som hjälper utsatta barn, säger Marie-Helen Nässén som tillsammans med Hanna Dahlström nu sitter i styrelsen för verksamheten i Sverige.

De driver redan fadderverksamhet i Uganda men har nu beslutat att de så snart som möjligt även ska bygga ett rehabiliteringscenter för gatubarn.

– Vi vänder oss främst till gatubarn och barn som lever i extrem fattigdom, säger Dahlström.

Men för att driva detta projekt krävs pengar. Och det måste samlas ihop genast.

– Det här blir ett livstidsprojekt, fler barn kommer till. Rehabcentret kommer också att öka med tiden, menar Dahlström.

I dag finns fadderverksamheten för drygt 20 barn, från spädbarnsåldern upp till sena tonåren. På plats i Uganda finns även en ugandier som är oerhört värdefull i arbetet.

– Han startade projektet och känner att han vill ge något tillbaka till andra behövande. Han känner ju till kulturen på ett helt annat sätt än vi och har själv växt upp inom organisationen, säger Nässén.

Verksamheten drivs tack vare donatorer. Individuella faddrar i Sverige betalar 200 kronor i månaden. Det räcker till mat, husrum och utbildning för ett barn.

– Allt redovisas med kvitton så allt går fram till rätt mottagare, bedyrar tjejerna som nu närmast ska ner för att skriva en c-uppsats. Och se hur verksamheten utvecklas.

Nästa steg blir att bygga rehabcentret, troligtvis med start i år. 50 000 kronor behövs, tomten finns redan,