Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hugger tag i nytt konstprojekt

Inför konstens vecka i höst samlas nu tankar, historier och idéer till ett konstprojekt som kan kallas allt annat än tandlöst.

Under rubriken ”Bit ihop och bit ifrån!” samarbetar ett par arbetsplatsförlagda konstföreningar och Östersunds Konstklubb kring ämnet tänder. Projektet ska mynna ut i ett antal konsthändelser på Campus under Konstens vecka i höst.

– Jag fick idén när jag började tänka på tändernas form som för mig kan kopplas till makt och styrka. Jag jämförde bland annat tänder från älg och gnagare. Tänder har ett eget signalspråk och det finns mycket symbolik och många talesätt som är kopplade till tänder, säger initiativtagaren och projektledaren Marlen Ljusberg.

”Tandlösa förslag”, ”Öga för öga, tand för tand”, ”Beväpnad till tänderna” och ”Tidens tand” är exempel på uttryck och talesätt med anknytning till våra gaddar. Marlene Ljusberg driver projektet tillsammans med Åsa Domeij, och de ger även exemplet att välstånd går att utläsa ur ett lands tandhälsa. Ämnet har alltså många möjliga vinklingar.

Tandkonstprojektet blev utvalt att ingå i en landsomfattande satsning för konstföreningar om ”Samtidskonst, publik och arrangörskap”. Syftet är att ge deltagarna kunskaper om samtidskonstkonst och samtidigt höja kvaliteten samt öka tillgängligheten till utställningar och projekt som konstföreningarna arrangerar.

– Nu vill vi nå den tänkta publiken, och få till ett samtal. Vi vill få in berättelser – såväl vardagliga som dråpliga och hemska – men även få till en diskussion om vad tänder betyder. Vi har en känsla av att många har historier att berätta, och de behöver inte vara långa – utan kan vara korta tankar på några rader, säger Åsa Domeij.

Senast 25 maj kan de som vill e-posta till alva_marlen@yahoo.se eller skicka brev till: Urbn Arts, Thomeegränd 3, 831 33 Östersund. Märk kuvertet ”Tänderna”.