Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jagar guld på favoritbanan

/
  • Kvern Foss och Kin Backman laddar upp hemma på gården i Tramsta inför karriärens viktigaste lopp – Guldtäcket på Dannero.Foto: Stefan Lundin

Ovanligt många jämthästar finns i startlistorna till V75 på Dannero i dag.
En av de som nervöst lär bita på naglarna är Kin Backman – hennes Kvern Foss startar i STC:s Guldtäcke med 150 000 i förstapris.
– Kanske blir det för spännande, säger hon.

Annons

Efter att som hon säger ”ha fötts i en hästhage” har Kin Backman levt sitt liv i ständig kontakt med travsporten. Efter att ha inlett sin yrkesbana hos Sven-Anders Svensson på Östersundtravet har 45-åringen hunnit beta av en rad namnkunniga arbetsgivare (Lars Grew, Jim Frick, Stig H Johansson, till exempel) innan hon för åtta år sedan återvände till länet.

bakgrunden säger hon att det känns speciellt att ta ut sin egentränade Kvern Foss på V75 för första gången.

– Ja, det känns extra.

Redan ifjol blev det fyra segrar och över 100 000 i insprungna pengar för Kvern Foss. Årets säsong har börjat ännu bättre med två raka segrar innan det blev en galoppmiss senast.

– Ja han bröt ned och galopperade senast, det visade sig att han hade problem med ett framknä men det har blivit åtgärdat.

innebär att Kvern Foss inte har tränats optimalt den senaste tiden. – Han trivs bäst när han får starta kontinuerligt och träna på ordentligt – det har han inte kunnat göra och han har inte varit lika pigg hemma i hagen som han kan vara när formen är på topp. Men samtidigt så var han riktigt på bettet i den sista backintervallen vi körde med honom.

Dessutom finns det en detalj som definitivt talar för Kvern Foss – han trivs otroligt bra på Dannero.

– Han startade där sex gånger i fjol och vann fyra. Det är bra svikt i Danneros travban, jag tror det är det som passar honom så bra, säger Kin.

Guldtäcket som Kvern Foss startar i är ett handikapplopp där hästarna placeras in på lämpliga starfållor för att ge alla så lika vinstchans som möjligt. Kin är nöjd med att få starta i första tilläggsvolten.

– Jag tycker att vi blev klassade bra, värst emot är kanske Stamping, Höibydrona och Jan-Olovs häst Rapp Elden – den verkar farlig även om den inte har tjänat så mycket pengar.

Östersundstravet har ytterligare en representant i loppet, Per-Örjan Svelander-tränade William Express startar 20 meter före Kvern Foss.

Wings Of Rocket, tränare Marianne Ylander, kusk Örjan Kihlström.

William Express, tränas av Per-Örjan Svelander, kusk Örjan Kihlström.

Kvern Foss, tränare Kin Backman, kusk Harald Sandström.

Canpanj, tränare Lennart Holmberg, kusk Håkan Skoglund.

Manos General, ägd i Hammarstrand och tränas av utflyttade östersundaren Per Lindeoth.

Khabibulin, tränare Per Sundqvist, kusk Per Linderoth.

Mer läsning

Annons