Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De jämtländska skåpens mästare

I slutet av 1700-talet erövrade rokokon den jämtländska kyrkokonsten.
Ur detta utvecklades den formgivning som präglar de typiska jämtskåpen. Nu kommer boken om en av skåpens mästare.

Författare är två debutanter - lantbrukaren Örjan Bertilsson och franskläraren Karin Zidén som arbetat med bokprojektet i två och ett halvt år.

– Vi är helt enkelt passionerat intresserade av jämtländsk folklig konst, berättar Örjan, själv bonde på Frösön.

Anders Berglin (1737-1805) växte upp i Tossåsen nära Åsarna som ett av fem barn till indelte soldaten Olof Jonsson Berg, han bytte senare namn från Olofsson till Berglin.

Anders var målarlärling i Hudiksvall och när han återvände till hembygden och etablerade sig som lantbrukare i Hackås hade rokoko just slagit igenom i de kyrkor som uppfördes under perioden.

Sammanlagt har han målat 18 kyrkor i södra Storsjöbygden, inklusive Hackås, Frösön och Näs, alla med typiska ornamenteringar och slingrande former som utmärker perioden.

– Man kan säga att han utgår från rokokon men gör något helt eget av dess formspråk. Både blommorna och ornamenten är mycket typiska för hans stil, det är ljusa färger och slingrande blommor.

Snart började han också dekorera skåp i regionen och så utvecklades en konstform som i dag är mycket eftertraktad, jämtländska skåp kan sedan länge ropas in på auktioner för mycket höga belopp.

– Vårt fokus är på det konstnärliga uttrycket och hur han arbetade. men vi beskiver också några av hans samtida där Pehr Sundin är den främste tillsammans med Berglin, säger Örjan.

Boken som ges ut på lokala Förlag 404 har formgivits av Lena Andersson, som redan prisats för en rad andra böcker och varit nominerad till landets finaste designpris.

Boken presenteras nu på söndag av författarna i Rentzhogsalen på Jamtli med start 14.00.