Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De jobbar tillsammans mot sin diabetes

En allmänläkare i Stockholm var trött på att medicinera diabetiker typ 2-patienter när han upptäckte ett forskningsprojekt.
Nu är Z-gränd den andra hälsocentralen i landet att anamma Projekt 600 där diabetespatienter provar en metod där kost, motion och mental träning är nyckelorden. Allt med gruppen i fokus.

Forskningsprojektet i Newcastle innebar att en grupp diabetiker kunde normalisera sina sockervärden med lågkaloridiet.

– Som läkare skriver man ju ut mediciner till diabetes typ 2-patienterna. Vi vill komma bort från det. Man måste gå till grunden med problemet och det är att bukfetman måste bort, säger allmänläkaren och endokrinologen Johan Friberg som jobbar på Hornstulls vårdcentral och är en av de två personerna som står bakom projektet.

Men man kan väl ha diabetes utan att vara överviktig?

– Ja, men det är ovanligt. Om du har det ärftligt utlöses det ofta på grund av bukfetma.

Johan startade projektet tillsammans med sin diabetespatient, filmaren Janne Hellbom. Nu föreläser de på sin fritid på vårdcentraler för att sprida projektet.

– Socialstyrelsen rekommenderar gruppundervisning för typ 2 diabetiker och SKL har ett program som bygger på att man pratar om kost och motion i grupp. Men det här projektet tar det ett steg längre, säger Johan.

– Det är två, tre månader intensiv fokusering på kost, motion och läkarbesök, sedan blir det glesare. Men projektet är tänkt att vara livslångt. Gruppen ska aldrig upplösas.

Och resultaten har varit goda.

– Det har varit magiskt att se. Än så länge har vi haft två grupper och det har varit väldigt lyckat och visat på stora förändringar, säger Johan.

Att man har ständig kontakt med sin vårdcentral är en viktig del av projektet. Speciellt då man går på en pulverdiet som ska rivstarta viktminskningen den första månaden.

– Man behöver en vårdkontakt för att ha koll på sina sockervärden, säger Johan.

Gruppen i Östersund började träffas i februari.

– Det är den första grupp som kör i länet och den andra i Sverige. Det är oftast de som anmäler sig till gruppverksamheter som har de bästa och mest ihållande resultaten, säger Lena Svedevall från Hälsobyrån, som är en lokal aktör som tagits in för att hjälpa till med pulverdieten och matlagningen.

Just den här kvällen är de hemma hos henne i Marieby och lagar mat och en av dem som deltar är Susanne Salomonsson från Östersund. Hon fick sin diabetesdiagnos för tre och ett halvt år sedan av en ren slump.

– Jag hade inget som tydde på det, som att man dricker eller kissar mycket. Jag var hos läkaren i ett annat ärende när det upptäcktes. För mig var det nog både ärftlighet och stress som utlöste det, säger Susanne.

Den hjälp hon erbjöds är det som vanligtvis erbjuds diabetespatienter.

– Jag fick medicin och kostråd och hade rätt mycket tabletter för att ha diabetes typ 2.

Men så tipsade Susannes sköterska henne om Projekt 600 och Susanne var inte sen att tacka ja.

– Det har gått jättebra, över förväntan. Jag har gått ner tolv kilo och minskat på både insulinet och medicinen. Jag tror att just det här med att vara i en grupp motiverar mig att skärpa mig. Sedan kan man ge varandra tips, det sporrar ju när man ser andra lyckas, säger Susanne och tittar bort mot två män som är i full färd att mixa någonting till kvällens måltid.

– Grabbarna där borta till exempel, dem såg man ju jättestor skillnad på efter väldigt kort tid. Det var sporrande.

En av grabbarna, eller männen, heter Göran Eriksson. Han har åldersdiabetes och har inte tagit en tablett sedan han började med projektet.

– Jag gick ner från 111 till 96 kilo på en och en halv månad. Man får ett annat tänk. Äter jag för mycket ena dagen reglerar jag det nästa dag. Jag får dessutom dåligt samvete om jag ätit för mycket och kompenserar det med promenader till exempel, säger Göran.

Han fick sin diagnos för fem år sedan när han, likt Susanne, sökte till hälsocentralen i ett annat ärende. Där upptäckte man att Göran hade för höga blodvärden.

– Diabetes innebär att du måste sluta med allt som är gott, säger han och ler.

– Förr åt jag en massa godis och mycket mat, fel mat. Det har jag ändrat på, även om jag absolut fuskar ibland, säger han och tittar menande på de andra som skrattar.

– Men det är ju klart att man ska kunna få ta sig en öl någon gång!

I mars är gruppen färdig med projektet, men att det ska bli slutet på deras gemenskap är otänkbart.

– Det kan förlängas för vi trivs så bra ihop, säger Göran.

– Ja, vi har skitkul och är lika tokiga allihop, fyller Susanne i.

– Nu hoppas vi att fler hälsocentraler i länet ska följa efter. Vi kommer att supporta alla som vill starta upp, säger Lena Svedevall.