Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kammade hem pallplatser i Norge

Strax före Vinter-OS fick åtta unga kvinnor från Jämtlands Gymnasium Wargentin guld och brons i Norge.

De prisades för sina "UF-företag".

– Det var roligt att slå norrmännen, säger 18-åriga Therése Norell från Bräcke.

Hon går tredje och sista året på hantverksprogrammet. Tillsammans med klasskamraterna Therese Johansson Wall från Östersund och Therese Olsson från Bräcke driver hon UF-företaget "Inget spill".

UF står för ung företagsamhet. Sedan många år, både i Sverige och Norge, får de äldsta gymnasieeleverna starta och driva företag som ska avvecklas före studentexamen.

De tre Theresorna med "Inget spill" har utvecklat en variant av vikbar skärbräda som gör det lättare att verkligen få ned allt skuret och hackat i stekpannan, grytan, kastrullen eller skålen.

Det var i Stören fem mil söder om Trondheim som de 4 februari fick pris för allra bästa monter. Det var i konkurrens med 49 norska UF-företag, och 8 UF-företag från Jämtlands län.

Trea i samma tävlingsklass blev "Tryffeldröm" som drivs av fyra flickor från sista terminen på handelsprogrammet.

– Vi fick lite sålt också i Norge, säger 18-åriga Evelina Linjamaa från Brunflo som driver företaget tillsammans med Annie Nyström från Överturingen, Josefin Isberg Lindström från Oviken och Angelica Sibelius från Östersund.

Audhumbla fick tredje pris i klassen bästa UF-företag. Det har skapats av 18-åriga Petra Ottosson från Härkomstlägden mellan Hallen och Myrviken.

Sedan hon gick i småskolan har hon experimenterat med att koka bland annat salvor av växter, bivax, kåda och sesamolja.

Under UF-tiden har hon också lärt sig att koka sirap av björksav.

Om kokandet inte leder till försörjning i framtiden har hon ett alternativ.

– Då tänker jag jobba som skomakare.

Hon utbildar sig till det på hantverksprogrammet.