Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kämpar för bättre mobilkontakt

När Telia rev deras telefonledningar försämrades mobiltäckningen också. Sedan dess driver Eivor och Lars Frestadius i Sörviken en kamp för bättre kontakt.

– Det är bedrövligt hur de behandlar oss på landet, säger Eivor.

Hon har bott i Stockholm i hela sitt liv och flyttade till maken Lars föräldrahem för sex år sedan. Byn Sörviken ligger nästan en mil från Görvik på vägen till Ramsele. Vägen är numera en perfekt asfalterad vindkraftväg där SCA/Statkrafts parker växer upp en efter en. Telefon- och internettrafiken har inte samma standard.

– Bor man i Stockholm behöver man aldrig fundera. Man bara slår på datorn eller ringer från mobilen, säger Eivor.

Så lättsamt är det inte i Sörviken. Eivor har lagt ned sin konsultfirma eftersom hon inte kan hålla kontakt med kunderna. 27 september 2010 blev det riktigt illa. Då monterade Telia ned kopparkabeln i det stora projekt som går under namnet Teknikskiftet. Ersättningen som Telia erbjöd, en liten dosa med mast som monterades på väggen, tog Eivor och Lars bort efter tre månader.

– Det var värdelöst. Vi ville inte betala för det. Det var som att prata i telefon med någon från Australien, säger Eivor.

Sedan dess får Sörviken förlita sig på mobiltäckningen 2G. Med varierande kapacitet. När byggena pågått av vindkraftparkerna har mobilmasten inte räckt till alla.

I praktiken innebär det att det kan komma svar på sms dagen efter att det har skickats, eller att telefonsamtalen avbryts ideligen. Lars som jobbat hela sitt liv som servicetekniker för Telia menar att hans gamla arbetsgivare tjänar på avbrotten. Varje ny uppringning innebär ju en ny avgift.

Datatrafiken som kommer via mobilt bredband med låg frekvens från Net1 ligger på basnivån för mejl och bankärenden. Svtplay fungerar inte.

Men kan man förvänta sig samma service som om man bodde i tätort?

– Gränsen går vid telefoni, tycker jag, säger Eivor. Vi hade tre män i byn som var sjuka och deras trygghetslarm fungerade inte. Kommunen erbjöd sig att kolla morgon och kväll om de levde och i våras när det brann i byn gick det inte att kalla in förstärkning från Ramsele. Men jag tänker också på barn som växer upp på landet. Hur ska de klara läxor utan internet?

Några av alla som kommit till Sörviken är Telias informationschef och Generaldirektören för Post- och telestyrelsen. Eivor och Lars har fått löften men också försäkringar om att allt är bra som det är. Som när masten kollades en fredag. Då visade den ingen överbelastning. Men det var inte så konstigt, säger Eivor, eftersom alla jobbarna vid vindkraftparken hade åkt hem då.

– Nu bygger allt i samhället på att man förväntas ha dator och telefon, säger Lars som hoppas att lösningen för Sörviken inomhus är fiberkabel.

Något hopp om att den kommande utbyggnaden av 3G och 4 G ska nå Sörviken har han inte. Trots att Telia flaggar för en miljardsatsning.

Ångrar ni att ni flyttade till Sörviken?

– Nej, jag är ingen storstadsbo. Här vill vi bo, säger Eivor.