Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kämpar för friheten att få utöva sin kultur

De kommer från ett land där det är förbjudet att hissa den egna flaggan. De kommer heller aldrig att kunna resa hem igen, förrän landet är självständigt.

Möt Erisam Ap och Benny Wenda, två av de som kämpar för Västpapuas frihet.

Benny Wenda är enligt egen utsago den enda stamhövdingen från Västapapua som levandes lyckats fly från det indonesiska styret. Han är ledare för den internationella organisation som kämpar för Västpapuas befrielse. Sedan 2003 lever han i exil i Storbritannien, innan dess satt han fängslad i ett år i hemlandet. Hans brott: Att han kämpade för Västpapuas självständighet och folkets frihet att utöva sin egen kultur.

– En dag ska jag resa tillbaka dit som en fri man. Det är min dröm.

Nu sitter han på Gamla Teatern i Östersund. Runt halsen har han vad han kallar för ”min slips”, och på huvudet en hövdingsbonad.

– De försöker släta ur vår kultur. Vi har inte rättigheterna att prata om vår kultur, vår identitet eller vår politik. Därför brukar jag ha på mig det här när jag träffar människor, här kan jag bära det med stolthet, säger han.

Han och Erisam Ap är i Sverige och Östersund för att delta i den solidaritetshelg för Västpapua som kören Mozaik och deras ledare Myriam Lundberg arrangerat. Helgen är proppfylld av stödkonserter, föreläsningar, workshops och föreställningar. Benny Wenda och Erisam Ap ska både föreläsa och framträda med traditionell västpapuansk musik.

– Det är lite kallt här, men människorna är varma. Med er hjälp kan vår dröm bli verklighet snart, säger Benny Wenda.

Västpapua utgör ena halvan av ön Nya Guinea som ligger norr om Australien. Västpapua var en holländsk koloni ända till 1961, då landet ockuperades av Indonesien. Sedan dess lever Västpapuanerna under indonesiskt styre, som med alla maktmedel tillgängliga har slagit ner urinvånarnas försök att bli en självständig stat.

– 400 000 västpapuaner har dödats de senaste 50 åren av indonesierna. Och varför vet inte resten av världen om vad som händer? Jo, därför att journalister är förbjudna, likaså får inte Amnesty eller Röda Korset komma dit, säger Erisam Ap.

Han är bosatt i Holland tillsammans med sina tre bröder och mamma. Hans pappa var en västpapuansk antropolog som arbetade med musik och kultur och bland annat reste runt bland stammarna för att spela in deras sång- och musiktraditioner. På grund av sitt arbete dödades han av indonesierna.

– Vår plikt är att få ut västpapuanernas röst ut i världen. Och vi har tur, vi har internet nu. På internet kan vi berätta vår historia och ni kan hjälpa till att göra vår röst hörd, säger Erisam Ap.

Med vid pressträffen är även Livia Vanaver från USA. Hon är ledare för den internationella dansgruppen Vanaver Caravan, som rest hit enkom för att hjälpa till att samla in pengar till Västpapua.

– När vi hörde om Västpapua och det Mozaik tänkte göra ville vi genast vara med. Vi har samma mål som kören, att skapa fred och samhörighet i världen, säger Livia Vanaver.

Dansgruppen kommer, förutom att bjuda på den dansföreställning de ger på Gamla Teatern i kväll, även arrangera olika workshops på OSD i morgon. Alla som vill får mot en liten avgift testa på dansstilar som lindy hop, capoeira och clogging.

Alla intäkter som samlas in i helgen, från inträdesavgifter till personliga bidrag, ges till den frihetsorganisation som Benny Wenda leder.

– Det här är väldigt bra för vår kampanj, vi har inga andra resurser. Ert stöd gör att vi kan resa runt i världen och berätta sanningen, säger Benny Wenda.

– Folket i Västpapua har inte chansen att berätta, så vi är hedrade att vi kan vara här och föra deras talan, tillägger Erisam Ap.

Mozaiks ledare Myriam Lundberg har tillbringat sammanlagt fyra månader på Västpapua. Under den tiden har hon spelat in deras berättelser om våld och förtryck, men även deras sång och musik.

I kväll framför kören och Vanaver Caravan en föreställning som handlar om Västpapuas och dess folks starkaste symbol, morgonstjärnan.