Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan fortfarande vinna valet

Alliansen börjar knappa in på oppositionen och skillnaderna mellan blocken minskar. Det är fjärde månaden i rad som socialdemokraternas stöd fortsätter att minska i opinionen.
Samtidigt går det bra för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Anledningen är att den socialdemokratiska partikolossen är extremt dåliga på att fånga upp trender. Den populistiska debatten om vinster i välfärden missade man helt.

En uppblossad jämställdhetsdebatt och miljöfrågan likaså. Kanske är det inte så så konstigt när just Stefan Löfven är partihövding.

Stefan Löfven efterträdde Håkan Juholt, ihågkommen som en pajas efter alla misstag, Men Stefan Löfven är inte en särskilt meriterad partiledare. Han har aldrig suttit i riksdagen och han har aldrig varit minister. Socialdemokraterna har aldrig haft en partiledare som har sådan bristande erfarenhet av det politiska arbetet.

I oppositionen är det i stället Vänsterpartiet och Miljöpartiet som haft en näsa för var vindarna i opinionen blåser. I den senaste opinionsmätningen minskar Miljöpartiet något, men 9,9 procent är fortfarande en hög nivå. Vänsterpartiet ser ut att ha hittat sitt tak. Stödet för ett vinstförbud ligger kring 8 procent av befolkningen. Om partiet ska växa ytterligare måste man hitta andra frågor.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet förutspår nu Centerpartiet som valrörelsens vinnare inom Alliansen.

Han kan få rätt i den spådomen.

Annie Lööf har överlevt ett stålbad av kritik och ifrågasättanden och kommit ur händelserna som en stark partiledare. Det är i dag svårt att ifrågasätta Lööfs ledarskap efter att Centerpartiet genomfört sitt mest lyckade EU-val på 19 år. Framgångsreceptet är givetvis att partiet återvänt till rötterna och återigen för en tydlig politik för den svenska landsbygden.

Fortsätter Centerpartiet att hålla samma traditionella kurs så kommer det nog gå riktigt bra i riksdagsvalet.

Moderaterna ser ut att återhämta sitt stöd i opinionen efter att ha genomfört ett EU-val som enbart kan kallas vid ett stort praktfiasko. Men Moderaterna måste hitta en vinnande valfråga annars är Alliansen rökt. Bäst i test räcker inte som löfte till väljarna.

Upptrappningen inför valdagen inleds först om två veckor. Det är först då som väljarna på allvar börjar intressera sig för politik. Från och med slutet av augusti kan vi ganska snart dra en slutsats om Alliansen har en chans att hämta tillbaka stödet man behöver för att regera fyra år till.

Och en vinstspurt de sista veckorna är inte omöjligt. Det lyckades man med 2010 och det går inte att utesluta att man lyckas med det igen.