Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan vinna pris i kinesisk designtävling

Fem unga designers från Östersund har möjlighet att vinna pris i en kinesisk designtävling.

Annons

Det är Östersund medlemskap i Unescos Creative Cities som har gjort det möjligt att kunna nominera fem bidrag till tävlingen "Shenzhen design awards for young talents".

– Alla medlemsstäder får tävla. Av 34 städer är det 14 som har skickat in bidrag, berättar Dag Hartman på Regionförbundet Jämtland.

Alla städer får skicka in bidrag från fem designers. De måste vara boende i eller från staden de representerar och under 35 år. Prissumman som delas ut i 18 priser är på totalt 150 000 dollar.

– Vi har gått ut till alla designers som stämmer med kraven och bett dem skicka intresseanmälan, säger Karolina Nätterlund på Designcentrum i Östersund där alla tävlingsbidrag visades upp under tisdagen.

Katarina Widegren är en av de nominerade. Hennes bidrag i tävlingen är den grafiska formgivning hon har gjort för Storsjöhyttan med skyltning, broschyrer och vepor. Även olika smycken Katarina har designat finns med som bidrag.

– Det skulle vara kul med uppmärksamheten som ett pris skulle ge. Och ett kvitto för att mitt formspråk uppskattas, säger Katarina Widegren.

Johan Brandberg har designat skateboardparken under Frösöbron. 3D-modeller kommer att visas upp för juryn i Kina.

– De hade hoppats på en fysisk produkt, men det är lite svårt att skicka, säger Johan Brandberg och skrattar.

Han jobbar på ett arkitektkontor och har alltid byggt saker, men skateparken är det första offentliga projektet. Förra sommaren var parken klar att börja användas.

– Det skulle vara ett stort erkännande att vinna ett pris i tävlingen. Och bra för skateboardåkningen.

Johan Brandberg hoppas på att få designa en betongpark i Östersund i framtiden och ska diskutera saken med kommunen.

Filtsulor i återvunnet material är Kajsa Nilssons bidrag i tävlingen. Hon har studerat produktutveckling på Mittuniversitetet.

– Jag gjorde mitt examensarbete hos Woolpower. Där såg jag möjligheten med att kunna använda spillet från deras produktion till en ny produkt.

Nu är filtsulan snart klar för försäljning.

– Det känns extra roligt att mitt tävlingsbidrag kom med eftersom det handlar om hållbar utveckling.

Eric Nordström och Sepideh Razavi var inte på plats på Designcentrum under tisdagen då tävlingsbidragen visades. Eric Nordström har designat kläder till ett eget klädmärke. En skoteroverall från kollektionen är hans bidrag. Sepideh Razavi visar hållbart byggande för olika kulturer.

Här kan du läsa mer om tävlingen.

Här kan du läsa mer om Unescos Creative Cities.