Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kartlägger sillens liv

Mörsil skola arbetar med forskare för att kartlägga olika sorters sill och strömming.
– Jag tycker det är viktigt att man kan får göra något på riktigt, säger Axel Lindmark som går i årskurs sex.

Annons

Hur många sorters sill och strömming finns det egentligen i Nordostatlanten och Östersjön? Hur ska fisket bedrivas utan att beståndet av sill och strömming utarmas? Och hur kan man egentligen veta om strömmingen i kyldisken är en felmärkt sill?

Det är några av frågorna som elever på 20 skolor runt om i landet ska hjälpa till och ge svar på. De utvalda skolorna får vara med i Nobelmuseets Forskarhjälpen. Eleverna ska hjälpa forskarna vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi på Uppsala universitet att ta fram en släktkarta för sill och strömming. DNA-jakten, som projektet kallas, ska ge en bättre förståelse för fiskens biologi.

En av skolor som deltar är Centralskolan i Mörsil. Detta tack vare NO-läraren Petra Törnlöf som ansökte om att få vara med.

– Jag vill att man får upp intresset för vad forskning är för något. De kommer närmare riktig forskning, förklarar Petra.

Det är elever i årskurs sex som till hösten börjar i högstadiet i Mörsil som får vara med.

Cassandra Viman, Mörsil, och Linnea Mobärg, Undersåker, drar på sig blåa diskhandskarna och tar fram skalpellen. Sedan karvar de ut en bit.

– Blir det här bra, säger Cassandra och visar en pytteliten fiskbit till Petra.

Den utskurna biten ska sparas till nästa lektion som sker i höst. Då ska Cassandra och de andra eleverna ta fram DNA-strängen

– Det är faktiskt inte så avancerat, det kan göras i ett skollaboratorium eftersom det inte behövs särskild utrustning, förklarar Petra Törnlöf.

Elevernas insats ska sedan föras in i en databas som finns på Forskarhjälpens hemsida. Där kan man också följa hur forskarna bearbetar och sammanställer data till färdiga resultat. Projektet pågår fram till december och den klass som gör den bästa presentationen av sitt arbete bjuds till utdelningen av Nobelpriset i Konserthuset i Stockholm.