Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De köar för att bli faddrar

Skolan har förändrats sedan Fadder Åre drog i gång. Muren mellan de nyanlända och de svenska eleverna har börjat raseras.

Elsa Stenström, som arbetar med kulturfrågor och är från Undersåker, kom med idén. Hennes mamma Eva Josefsson, lärare på Individuella programmet i Järpen, nappade direkt och har hjälpt till att utarbeta projektet.

Elsas tanke var att alla nyanlända ska slippa känna sig anonyma, de ska kunna ha åtminstone en person att hälsa på i skolab. Samtidigt kan svenska ungdomarna få chansen att göra en insats för lokalsamhället.

Eva Josefsson berättar hon sett hur svenska och nyanlända elever haft svårt att närma sig. Lärarna har velat göra något åt det men det har inte funnits tid, menar Eva.

Hon tycker att verksamheten är okomplicerade. De bygger på frivilliga insatser, alla går med på att hålla sig till några enkla regler som att inte låna ut pengar eller ge presenter till varandra. Eleverna träffas på raster inne på skolan.

– Det behöver inte vara svårare än så här, säger Eva.

Att hitta faddrar har inte heller varit svårt. 30 svenska elever är faddrar till 20 nyanlända.

– Jag tror att våra svenska ungdomar vill ha något viktigt att göra. De tar sitt ansvar och tar sin uppgift på allvar.