Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kör mixedstafetten

Sverige mönstrar en väntad kvartett i söndagens mixedstafett i skidskytte. Elisabeth Högberg inleder och Fredrik Lindström avslutar. Däremellan kör Mona Brorsson och Tobias Arwidson mellansträckorna.

Det var vid en pressträff med svenska skidskyttelandslaget som förbundskapten Johan Hagström offentliggjorde laget till världscuppremiärloppet i Östersund. Tävlingen avgörs söndag eftermiddag.

Ett väntat svenskt lag ställs på benen. Elisabeth Högberg, 28, är numer utanför A-landslagets träningsgrupp, men hon tränar fortsatt hårt på egen hand och visade senast i Idre förra helgen att hon fortfarande vill vara med i de här sammanhangen. I Östersund lär hon få åka rubbet, liksom i alla andra VC-tävlingar före jul.

– Jag känner mig starkare än någonsin. Sen får vi se hur långt det räcker. Det ska bli spännande att börja en ny säsong, berättar hon.

Efter förra vinterns mindre lyckade tävlingsinsatser där det svenska damlaget fick massor av kritik för att de tävlade för dåligt, hamnade "Bettan" utanför alla träningsgrupper. Hon bytte tränare till Pär Svärdfeldt, Östersund, och har nu delvis en annan inriktning. Satsar på mer kvalité vad gäller fysträningen, där intervallpassen är kortare men mer intensiva. Skyttet är som tidigare, det vill säga väldigt bra.

Mona Brorsson kör andrasträckan. Mona är regerande Europamästarinna sedan förra säsongen, numer upptagen i A-landslagsgruppen och en stor talang.

– Jag hoppas att jag kan vara snabbare både på skjutvallen och i spåren jämfört med ifjol. Min fysiska status är åtskilligt mycket bättre än ifjol, berättar hon.

Världens snabbaste skytt Tobias Arwidson tar hand om tredjesträckan. Han har tränat mer fysik än skytte den här försäsongen. Styrkan på skjutvallen finns där sedan barnsben förklarar han.

– Jag har skjutit i så många år. Snabbheten bara finns där. Sen går det utveckla detaljer där också. Alla jagar vi sekunder och tiondelar, menar han.

Världsstjärnan Fredrik Lindström kör slutsträckan. Han är i toppslag och hoppas få visa även sin bästa skyttekvalité redan söndag eftermiddag.

– Detaljer i mitt skytte är finslipade ordentligt under hela försäsongen. Jag har sökt mig lite tillbaka av hur jag sköt för några år sedan, förfinat med några andra detaljer. Säkerheten ska bli bättre.

I skidåkningen är nog ingen i världscupcirkusen snabbare. Fredrik visade tydligt i Bruksvallarna förra helgen vad han kan, när hela svenska längdlandslaget fick stryk över 15 kilometer skate.

Hur det sen går i stafetten för Sverige är väldigt ovisst.

– En fråga som inte går besvara på förhand. Vi hoppas givetvis på ett bra resultat, men placeringar går inte spekulera i en dag innan, säger förbundskapten Johan Hagström.