Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kör premiären i Finland

Hela 23 svenska längdåkare finns med i helgens världscuppremiär.
– Många sa att jag var given, men man vet aldrig, säger Carl Quicklund, som kör sprinten i Kuusamo.

I helgen börjar äntligen längdåkningens världscupsäsong med tävlingar i Finland.

På lördagen väntar klassisk sprint och på söndag distanslopp i klassisk stil. Under måndagen tog förbundskapten Rikard Grip ut en bred trupp med 23 svenska åkare.

Landslagsledningen låter så många åkare som möjligt visa upp sig under premiärhelgen. Ende åkare att dubblera över både sprint och distanslopp är Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge.

I Bruksvallarna var Östersunds Carl Quicklund fyra i sprinten och tredje bäste svensk. Han blir en av sex sprintåkare på herrsidan.

– Det är alltid lurigt med uttagningar ... efter Bruksvallarna var det många som sa att jag var given, men man vet aldrig, säger Carl Quicklund, som fick det glada beskedet av tränaren Mats Larsson på måndag förmiddag.

Ska vi se dig som sprinter?

– I år kan vi kalla mig sprinter. Jag satsar mot VM och det känns som att den chans jag har att ta en plats finns i just sprinten. I distans känns det lite för tufft att konkurrera med killar som Hellner och Johan Olsson.

Vad är målet i premiären?

– För mig handlar allt om att lyckas gå vidare. Prologen har varit lite av min svaga sida och sätter man inte den till 100 procent i världscupen så går man inte vidare.

I Bruksvallarna visade också Carl Quicklund att han är farlig i utslagningsloppen. Svenska favoriter på förhand i sprinten blir mer rutinerade duon Teodor Peterson och Emil Jönsson, även om den sistnämnde stod över Bruksvallarna.

Johan Olsson står över Kuusamo helt och siktar i stället på tävlingarna Lillehammer.

På damsidan hittar vi två världscupdebutanter. Sofia Henriksson, Piteå Elit och Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, får båda chansen för första gången.

Charlotte Kalla nöjer sig med att köra distansen. Ida Ingemarsdotter gör tvärtom och är uppskriven på lördagens sprint.

– Det är alltid spännande inför VC-premiären. Vi får en första indikation på vart vi står formmässigt i förhållande till övriga nationer. I Ruka väntar rejäla banor och ett vinterlandskap som inspirerar oss alla, säger förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.