Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kräver bättre förlossningsvård

"Min kropp. Mitt barn. Mitt val." Det är vad födelsevrålet handlar om. Upproret startade i Stockholm, men vänder sig till kvinnor i hela landet. Deras mål är en bättre förlossningsvård för kvinnor.

Kela Ahnhem är en av många som fick nog när Södra BB och BB Sofia stängde i Stockholm. Nu driver hon tillsammans med fem andra kvinnor Födelsevrålet.

– Vi är alla småbarnsföräldrar, två av oss är gravida, och vi driver det här på vår fritid, på lunchraster och när vi har nattat barnen. Vi vill påverka förlossningsvården. Fram tills nu har det inte funnits någon organisation som drivit föräldrars talan. Vi kände att det var dags för ett föräldraperspektiv, det är vi som får sätta våra kroppar till, säger Kela Ahnhem.

LISTA: Här är förstföderskorna yngst och äldst i länet: "Hänger ihop med utbildningsnivån"

Även om upproret både startade i Stockholm och har sin bas där vänder de sig till kvinnor i hela landet. De har dessutom en födelsejour dit oroliga föräldrar och blivande föräldrar kan ringa eller mejla för att få stöd av bland annat barnmorskor, fysioterapeuter och doulor.

– Vi hoppas att det kan vara ett forum där de känner att någon lyssnar på dem, säger Kela. Det är också via Födelsejouren som kvinnorna i Födelsevrålet har börjat inse att problemen med förlossningsvården och förlossningsskador är mycket större än vad de tidigare trott.

Efter att Emma Pettersson Hernandez från födelsevrålet medverkade i tv 4 Nyhetsmorgon rasade det in frågor till Födelsejouren.

– När man läser mejlen får man en ganska oroväckande bild. Det är inte bara frågor från mammor som fick barn nyss eller för ett år sedan utan vi får frågor från kvinnor som fick sitt sista barn 1997. När de har sökt vård för att de inte kan gå på toaletten har de bara fått höra att de ska undvika att bli hårda i magen. Det är en nedprioritering av kvinnovård och det är väldigt upprörande, säger Kela Ahnhem.

– Kvinnor behandlas illa av vården gällande skador. Att vissa ingrepp, som delade magmuskler, kallas för skönhetsingrepp är att nedvärdera kvinnan och förminska hennes problem. Delade magmuskler leder till bland annat ryggproblem och de är verkligen inte ett skönhetsingrepp, fortsätter Kela.

Kela och de andra i födelsevrålet är väl medvetna om att det inte kommer att ske en förändring över en dag, men de fortsätter att uppvakta politiker, medverka i media och sprida sitt ord via sociala medier för att få till en förändring i hela landet.

– Vi föreslår att det ska finnas ett skadecenter för förlossningsskador, där man får rätt hjälp. Just nu är det så underprioriterat och det krävs väldigt mycket för att orka kämpa mot vården och försäkringskassan. Och det är långt i från alla som orkar göra det, säger Kela Ahnhem.

Vill man komma i kontakt med Födelsevrålet kan man besöka deras hemsida www.fodelsevralet.se eller deras sida på Facebook.

Läs även:

Fosterrörelser ska uppmärksammas

"Strong mamas" vill komma igång efter graviditeten