Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kräver bättre skolgård

Missnöjda föräldrar kräver att skolgården i Änge rustas upp.
– Man kan inte bara plocka bort, säger Desirée Sörlin.

I flera år har föräldrarna i Änge och Offerdal kämpat för en bättre skolgård. På Änge skola går nästan 300 elever, från förskoleålder upp till nionde klass, och det är en tämligen torftig utemiljö som eleverna har att röra sig på.

– Skolgården består av en asfaltplan där den lokala fotbollsklubben ställt upp två trasiga mål, säger Desirée Sörlin.

Hon är en av initiativtagarna till det föräldrauppror som nu dragits i gång i Offerdal.

– Skateboardrampen och gungställningen har kommunen plockat bort och de har inte ersatts med något annat.

Den tråkiga skolgårdsmiljön påverkar inte bara studiemotivationen, enligt föräldragruppen, utan skapar även problem utanför skoltid.

– Barnen i Änge har ingenstans att ta vägen och leka efter skolan. När det inte finns saker att göra går de runt på fritiden och gör sådant som de inte bör, säger Desirée Sörlin och syftar på den skadegörelse som drabbat byn.

Barn och föräldrar känner sig bortglömda och tycker att Krokoms kommun endast satsar på upprustning av skolgårdarna runt Krokom och Ås.

– Jag slutade nian på Änge skola 1986 och det har inte hänt något med skolmiljön sedan dess, berättar en av föräldrarna Kate Gawek Arnabo.

På Krokoms kommun håller man just nu på att se över samtliga skolgårdar för att utarbeta en policy så att alla skolor ska nå upp till en lägsta standard vad gäller utemiljön. Och renoveringsbehoven är omfattande.

– Vi har redan börjat åtgärda några skolgårdar i kommunen men det finns ett större upprustningsbehov än vad vi just nu mäktar med, det måste man erkänna, säger Linus Kimselius.

Han är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden på Krokoms kommun och berättar att en upprustning av skolgården i Änge blir aktuell först 2016. Ett besked som inte lugnar Vanja Karlsson och Kerstin Bäckebjörk, som båda går i tredje klass på Änge skola.

– Vi vill ha en lång rutschkana, en stor klätterställning och en däcksgunga nu, säger Vanja.

– Det är inte kul att leka i skogen bredvid skolan för där slängs det skräp, suckar Kerstin.

-----------------

#kandulova finns en direkt fråga till politikerna om skolgården i Änge. Se frågan och läs politikernas svar här.