Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lär sig att rädda skogen efter stormen

För de mindre skogsägarna kommer det att ta åratal av tungt och farligt arbete för att komma till rätta med skadorna efter stormen Ivar. På fredagen fick skogsägare i Viggetrakten en dragning i säkerhet.

Översnöade träd och väldiga rotvältor ligger huller om buller på lantbrukaren Sven Olofssons skogsskifte i Vigge. På vissa ställen sticker bara raggiga stubbar upp eftersom stammarna slets av på mitten när stormen Ivar dundrade genom bygden för en månad sedan.

Bland dessa stammar och rotvältor samlades ett trettiotal skogsägare från trakten på fredagen, för att få sig en säkerhetsgenomgång av huggarproffset Mats Hallquist innan de tar itu med skadorna på sin egen mark.

För även om många av dem redan är vana vid skogsarbete blir farorna mångdubbla då träden ligger kors och tvärs över varandra och intresset stort då Mats Hallquist redogjorde för de olika momenten vid kritiska fällningar.

– Man kan säga att varje träd har sin egen personlighet och den måste man lära känna för att förstå hur det kommer att reagera, berättade han inför gruppen innan han tog sig an en stam som hängt sig över flera andra och riskerade att slå bakåt vid kapningen.

Efterfrågan på Mats Hallquists tjänster har blivit enorm efter stormen och hans kalander är fullbokad av utbildningsdagar i flera månader framåt.

Det är inte bara mängden träd som gjort att folk känner behov av att fräscha upp sina kunskaper i säkerhet berättar han. Det handlar även om att Ivar kastade runt träden i högre grad än många tidigare stormar, vilket gör dem farligare att hantera.

– Det är väldigt farligt att vara ute i det här och det är viktigt att folk förstår det. Om man känner sig det minsta osäker på hur man ska gå tillväga ska man absolut anlita något för jobbet istället för att försöka själv, säger han.

Hans bedömning är att stormen Ivar är den värsta som drabbat området i mannaminne och att det kommer att ta flera år för länets skogsägare att komma tillrätta med skadorna, även om de ligger i.

– Skogsstyrelsen vill att det här ska hinnas med till semestern men det finns ingen möjlighet, säger han.

Markägaren själv, Sven Olofsson, har två skiften som drabbats. Det ena kommer han att anlita hjälp för att rensa upp medan han planerar att röja upp det andra på egen hand.

– Att det skulle bli skador på skogen förstod jag redan under stormnatten, men inte att det skulle bli så här allvarligt. Vid första anblicken var det var nästan svårt att begripa, säger han.

Som mjölkbonde är skogen oerhört viktig för honom eftersom den utgör en ekonomisk reserv då mjölkpriserna sjunker till nivåer som är svåra att försörja sig på.

Nu kommer han inte bara att ta hand om de nedfallna träden utan även fälla många av de som står kvar, eftersom de ändå riskerar att falla i nästa storm nu när de står ensamma och oskyddade för vinden.