Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lär sig jamska för framtida jobb inom vården

Att lära sig ett nytt språk kan vara krävande. Men en grupp undersköterskestuderanden tar det ett steg längre. De läser inte bara yrkessvenska utan har även provat på yrkesjamska.

Är det svårt med jamska?

– Nej, det är artut, svarar Hamed Osman och skrattar.

Han är en av många som har kommit till den varma lokalen på Österängsskolan en fredag i januari. Alla ska läsa det gymnasiala undersköterskeprogrammet genom Miroi, vilket är en arbetsmarknadsutbildning genom Arbetsförmedlingen.

Och bakom idén står Maria Strid på utbildningsföretaget Eductus.

– Vi har märkt att det kan bli språkförbistringar, främst inom äldreomsorgen, på dem som tidigare har haft praktik inom äldre-vården, berättar hon.

Därför tog hon kontakt med Jamtlands Republikanska Armé, JRA, som vill främja inlärning av jamskan, och bokade in provtillfället just denna fredag.

De håller som bäst på och går igenom olika kroppsdelar när 100 procent Östersund hälsar på.

– Lischfingre, det är ett svårt ord. Jag klarar inte av att säga det, säger Maria där hon sitter bland eleverna.

– Lischfingre, mumlar några med galant uttal.

Det handlar inte bara om att förstå brukarna utan också om språkkultur och att visa på att det finns olika dialekter. Bara att få med sig några ord kan vara värdefullt, berättar Maria, som redan under kursens första paus får ta emot önskemål om att köra fler tillfällen.

– Jag skulle vilja fortsätta läsa jamska, det är väldigt roligt. Och det är inte så svårt om man tar sig tiden att lära sig det, säger Zeinab Hojale, och berättar att hon har bott och jobbat inom äldrevården i Västerbotten tidigare.

Seminariet fortsätter och gruppen går igenom vanliga ord, bland annat väder, mat, kroppsdelar och åkommor. Ord som kan vara bra att ha med ut i praktiken eller i arbetslivet inom vård och omsorg.

När jag tackar för mig och är på väg ut genom dörren hör jag:

– Ma råkes!

Den här artikeln kommer från 100 procent Östersund.