Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lär sig laga mat – men bara i teorin

Klass 7a i Svenstaviks skola har lektion i hemkunskap. Men utan matos och puttrande kastruller. När kommunen sparar finns det inga pengar till matvaror i undervisningen. Nu blir det teoretisk matlagning i stället.

– Helt absurt, tycker hemkunskapsläraren Pia Tronsgård-Falk.

Den stora hemkunskapslokalen med flera spisar och matlagningsbänkar står nystädad och oanvänd.

I kylskåpet finns lite senap, ett jästpaket och ett öppnat gräddpaket. Det är allt. Med detta ytterst begränsade förråd av råvaror är det fullständigt omöjligt att lära eleverna laga mat.

I stället får de ta fram papper och penna och genomföra en teoretisk matlagningslektion.

– Det är stopp på alla inköp till skolorna i kommunen i dag. Det gäller såväl matvaror till hemkunskapsundervisningen som böcker, pennor och andra saker. Det är jättetrist och kommer att få stora konsekvenser för undervisningen, säger Pia Tronsgård-Falk.

eleverna kommer att få svårt att uppnå sina mål i just det här ämnet hemkunskap.

– Dessutom tycker ju de flesta eleverna att det är roligt att lära sig laga mat. Men nu tvingas vi stänga igen köken och bara ha teoretiska lektioner. Förra veckan visade jag upp en tom stekpanna när vi hade lektion. Eleverna fick föreställa sig hur det skulle gå till att laga mat. Så kan vi ju inte ha det.

Pia Tronsgård-Falk är inte ensam om att reagera. Även eleverna själva slår bakut mot kommunens sparpolitik som drabbar all undervisning, inte bara hemkunskapen.

– Det är dåligt och jättetråkigt, tycker Johanna Petterson, 7a.

Klasskompisen Ingrid Dahlänger håller med.

– Det suger. När man går i skolan tycker jag att man ska få block, pennor och suddar. Det är jättetrist att man ska behöva köpa det själv, säger hon.

– Det är tråkigt att vi inte kan få jobba som vi ska på lektionerna, tycker Jimmy Panhed, som även han går i 7a.

mot hemkunskapsundervisningen gör också att den årliga Nobelfesten är i fara till hösten. Den är normalt en del i undervisningen då eleverna får laga en festmiddag och även lära sig att föra sig i ett finare sammanhang.

– Om det här fortsätter kommer inte Nobelmiddagen att bli av, konstaterar Pia Tronsgård-Falk.

Hon befarar också att det kan bli svårt för eleverna att få ett rättvisande betyg när undervisningen inte kan bedrivas i normal omfattning.

– Det kan bli svårt för dem att få godkänt som det ser ut nu, anser hon.