Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De letar hare för Sverige

I september gör hundar och ägare från 22 länder upp om Europapokalen i stövar-EM. Ernst Bjureflo och hunden Roggabäckens Daisy representerar Sverige.

Ernst Bjureflo har jagat sedan han var 15 år, i dag är han 76 år. Sedan 1980-talet har han tävlat med stövare i jakt och Roggabäckens Daisy är hans fjärde tävlingshund. Om några veckor åker de till Tyskland för att tävla i EM.

I mästerskapen bedöms hundarna i jaktprov och i utställning. Jaktprovet är ett drevprov då hundarnas förmåga att spåra upp djuret, som under EM är hare, och driva det mot föraren testas. Hunden, föraren, en domare och ibland en vägvisare går ut i området där hunden kopplas lös för att sedan spåra upp en hare som den ska driva. Hunden ska driva haren mot jägaren i sammanlagt 60 minuter.

– Det är svårt, en hare gör allt för att göra bort hunden, berättar Ernst Bjureflo.

Inför EM har de tränat ordentligt.

– Jag har cyklat med henne så hon har sprungit 72 mil. Det tränar tassarna och konditionen, säger Ernst.

Träningen är viktigt och EM sträcker sig över två dagar så det blir mycket jobb för Daisy.

Förra veckan började jaktsäsongen som inleddes med två veckor träning innan man får börja skjuta om ytterligare några veckor. Jaktsäsongen för hare, räv och fågel varar fram till februari.

Ernst och hans resekamrat kommer åka de dryga 200 milen ner mot Rugheim Tyskland i bil och de börjar i god tid så att Daisy hinner acklimatisera sig.

– Man vill ju ligga där framme men det är tuff konkurrens. Det är en annan terräng där nere så hundarna är inte alltid vana.