Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De moraltestade politikerna

En är för dödshjälp. En tror att tiggeriet är organiserat. En låter sina barn köra skoter, trots att de inte har åldern inne. En är vegetarian, men äter vilt.
– Vissa svar förvånade mig, säger Susanne Kvarnlöf.

Nu är det möjligt att få reda på vilken moral länets riksdagskandidater har.

ÖP:s reportrar Susanne Kvarnlöf och Stefan Nolervik har satt dem på en pall i tevestudion. Där fick de en strålkastare och en filmkamera upptryckt i ansiktet, och fick svara på omöjliga frågor.

– De är rutinerade erfarna politiker, men här blev de lite som barn. Benen rörde sig nervöst på några och de skruvade på sig, säger Stefan Nolervik.

Alla partier ställde upp med varsin kandidat. Det blev åtta samtal om allt från prostitution till skoterkörning. Tanken med frågorna är att få se andra sidor av politikerna. Att få dem att prata om annat än vallöften och dagspolitik.

– Det som förvånade mig mest var att alla hade lösningar som de försökte resonera sig fram till. Alla bjöd verkligen på sig själva, säger Stefan Nolervik.

Men det finns inget facit. Det fanns inga rätta eller fel svar på de frågor som ställdes.

– Vi kanske skulle haft någon som värderat svaren, men vi valde att inte ha det. Det får tittarna göra. Och facit kommer kanske på valdagen, säger Susanne Kvarnlöf.

Politikernas resonemang och svar finns i två webb-tv-program på ÖPTV. De som ställde upp är Saila Quicklund (M), Gunnar Sandberg (S), Jessika Svensson (V), Pär Löfstrand (FP), Björn Lindgren (MP), Lars-Erik Olofsson (KD), Peter Johansson (SD) samt Per Åsling (C).

Den svåraste frågan som ställdes, enligt utfrågarna, var följande:

Vad är värst? Att gå förbi någon som drunknar eller att mörda någon?

– Den frågan tyckte jag var mest intressant att höra svaren på, säger Susanne Kvarnlöf.