Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De nuvarande cheferna får fortsätta leda

Onsdagen var en högtidsdag för landstingets ledande politiker och tjänstemän. Det var första gången man samlade sig med vetskapen om att det blir ett regionfullmäktige.

– Det känns bra, sa landstingsrådet Robert Uitto (S) som är ordförande för det indirekt valda Region Jämtlands län som funnits sedan januari 2011.

Vid den presskonferens som ordnades dagen efter riksdagsbeslutet att låta höstens landstingsval i Jämtlands län, Kronoberg och Östergötland bli ett val till regionfullmäktige noterade han att alla partier i länet nu är överens.

Även oppositionsrådet Christer Siwertsson, vars Moderaterna under den 20-årsperiod som varit flera gånger bidragit till att skjuta regionfullmäktigeplaner i sank, var nöjd.

– Vi flyttar en hel del av makten hit. Vi får större chans att påverka.

"Underbart", sa folkpartisten Mats El Kott.

– Det är en glädjens dag, sa Centerns gruppledare Thomas Andersson.

Miljöpartiets gruppledare i landstinget, Anna Hildebrand, talade om Jämtland och Härjedalen som den självklara gröna regionen i Europa.

– Det känns himla skönt att få var med under hela resan, sa Vänsterns gruppledare Monalisa Norrman.

– Det blir mera pang för pengarna.

För från och med 2015 kommer Region Jämtland Härjedalen att få merparten av de 120 statliga miljoner kronorna per år för regional utveckling. Länsstyrelsen får 5 procent av pengarna för statliga uppgifter som ligger kvar.

Det är 1 januari 2015 som Jämtland och Härjedalen blir en mer själstyrande del av Sverige.