Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De plumpa skämtens dag

försöker lura läsekretsen 1 april. Det handlar om att det är rea på Systemet, att Storsjöodjuret är infångat (filéer säljs på Hemköp för 65 kronor kilot) och att Centern är för kärnkraft. Man kan inte nog starkt brännmärka dessa busfasoner. Det demokratiska samtalet hotas om läsarna inte kan lita på sanningshalten i texterna.

, ett skämt med stil, ska ligga nära sanningen och inte skada. Den typen av skämt måste det alltid finnas plats för, dock i måttlig omfattning. Att ett tefat landat på Frösön orkar ju ingen tro på, det är lika osannolikt som att möta en elefant där ute på ön. Det gjorde ju Rolf Karbelius, det var en elefant som skulle delta i Yran, jag tror han hette Pink Floyd. Exemplet var alltså inte så bra. Att ett tefat ska landa på Frösön är lika osannolikt som att alliansregeringen driver igenom reformer till gagn för folkflertalet. Nu fattar ni, va?

i medierna har jag kunnat notera att konkurrenter och ibland egna medarbetare ibland förletts till mycket plumpa skämt.

En överhettad spoling skrev något om att mediaministern inte betalat sin tevelicens. Ni hör! Det är ju inte alls roligt, framför allt inte för den drabbade ministern. Och jag minns alltför väl någon drapa om att butiker i en aktad livsmedelskedja sålde gammal, ommärkt köttfärs. Hur kan man bara tänka ut sådana ”lustigheter”? Vem vill äta köttbullar efter det?

Vad mer? Jo,det påstods i en text att kristdemokraten och socialministern Göran Hägglund från Degerfors sagt att det är bäst för barnen att växa upp med sin biologiska mamma och pappa. Ok, den militanta kristna högern i USA tycker väl det, men Göran? Dessutom kom uppgifterna långt före 1 april, det var väl någon brist i redaktionsplaneringen. Redaktioner är i regel usla på att organisera och redaktörer är den enda yrkesgrupp för vilken hyran är en oförutsedd utgift.

med ett horn i sidan till den hårt arbetande ombudsmannakåren hävdade i en skämtsamt hållen text att Landsorganisationens ordförande håvar in en och en halv biträdeslön, bara på extraknäck.

– Stilla dig, ungdom! sa jag. Det begriper du väl, något så orimligt kan ju inte läsarna tro på. Hitta på något skojigare, typ att det blir avgift på Vallsundsbron. Folk kommer att garva häcken av sig åt det.

Det gäller att alltid ha minst en fot i verkligheten. 

Någon illbatting ville köra med att kultur- och fritidsnämndens ordförande i Östersund vill avgiftsbelägga skidspår.

– Sorry, boy, sa jag bara, ingen tror på sånt. Kan du inte skriva något om att Ica delar ut gratis köttfärs på Stortorget klockan tolv i dag?

, en evig kamp för den sanna humorn och goda smaken.