Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De poppade på kollot

För tio år reagerade artisten Marit Bergman på att hon var den enda inbokade kvinnliga artisten på diverse festivalprogram. För att lyfta fram tjejernas minoritet i musikvärlden startade hon Popkollo i Hultsfred. Nu har turen kommit till Östersund.

Annons

– Hedvig, titta ut genom fönstret, vad ser du?

– Det är vackert, jag ser snö, träd, en kyrkogård.

Det är Anna Bäckman som ställer frågan till sin tillfälliga bandkompis när de står i studion på Tingshuset. Syftet är att skapa inspiration till en låt de ska skriva. De är två av sex unga tjejer som deltar i Popkollo-veckan på Tingshuset.

Sedan starten har Popkollo gått från en ideell förening till en statsbidragsberättigad riksorganisation med ett eget kansli. Åtta nationella Popkolloföreningar har bildats, men ännu inget i Östersund.

Däremot testade Tingshuset på konceptet under höstlovsveckan. Under första dagen av fyra delades tjejerna in i två grupper och skrev en varsin låt. Dag två är det dags för andra konstellationer och en andra låt.

– I slutet av gårdagen spelade alla tillsammans och då lät det jättebra, säger Anna Bäckman.

Hon fick reda på att Popkollo fanns under en konsert i Bräcke och föll för idén.

– Jag har aldrig varit på något sånt här förut, men det är jättekul! Mina kompisar retade mig nästan och frågade "ska du på kollo?", men jag tycker verkligen man borde testa på nya grejer!

Hedvig Amrén håller med sin nyblivna vän.

– Jag var ganska skeptisk innan, men det är verkligen kul. Innan spelade jag bas, tvärflöjt och lite andra instrument, men nu har jag provat på piano också och det är jättekul.

Till sin hjälp har tjejerna fyra kvinnliga musiker från länet som instruerar och stöttar dem i skapandeprocessen. Ledarna har kunskaper i bas, gitarr, trummor, keyboard och sång.

– Det här är skitviktigt. Det är peppande och en underbar stämning här. Sen tror jag det är lättare för tjejerna att det just bara är tjejer, säger en av del fyra ledarna, Michaela Groth.

– Jag minns själv hur det var i högstadiet med killarna, de hade sina band och så, säger Sonja ? och syftar på att tjejerna inte riktigt fick chansen på samma sätt.

Men nu hoppas de på ändring. Kan Popkollo uppmuntra någon att fortsätta spela och sjunga finns chansen att nya stjärnor tänds på Jämtlands musikhimmel.

Popkollo i Östersund ägde rum på Tingshuset förra veckan, men kommer förhoppningsvis tillbaka till stan.

Under höstlovet fick tjejer mellan 12–19 år chansen att prova på att skriva och spela musik tillammans med andra. Anna Bäckman var en av dem.