Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De prisades för omsorgen om de gamla

Omsorgen om de gamla inom hemvården i Krokom är nu så god att kommunen lyfts fram som en förebild för kommuner och landsting i hela landet.

Annons

– Vi är superglada så klart. Vi är ett gott föredöme för övriga kommuner och landsting, säger Helena Lindberg som är distriktssjuksköterska inom hemvården i Krokoms kommun.

Under det sista halvåret har hon, tre undersköterskor, en sjukgymnast och en arbetsterapeut fått specialutbildning i hur man jobbar för att förebygga och åtgärda risker för fallolyckor, undernäring och trycksår. Detta fästs på pränt och registreras, vilket i sig ökar kvaliteten i omsorgen.

– Vi mer än fördubblade registreringarna sedan förra året, säger Helena Lindberg.

Allt förbättringsarbete sammanställs av "Senior Alert" som är funktion för ökad kvalitet som växt från Jönköpings läns landsting till att omfatta hela landet.

Det är detta Senior Alert som de under senaste fyra åren börjat utbilda och dra med sig hela landet i kvalitetsarbetet.

Samtliga 21 landsting och regioner är med, och 280 av Sveriges 290 kommuner.

Men det hade inte blivit något prisande och tårtkalas i Blomstergårdens personalrum i Krokom om inte de särskilda boendena för äldre i kommunen gått före och sedan flera år arbetat förebyggande för de gamlas bästa.

– Det är jättekul att vi har kommit så långt och blivit så bra på att ta hand om gamla människor, säger Anna Hestner som är sjuksköterska vid det särskilda boendet Hällebo i Ede i Offerdal.

Hon är regionkoordinator för Senior Alert och driver sedan flera år på kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen och -vården i Krokoms kommun.