Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De raggar pengar till Nationalmuseum

Jamtli fortsätter att ragga pengar från det privata näringslivet till bygget av Nationalmuseum Norr. Och det går så bra att det bara fattas 2,5 miljoner kronor. Nu hoppas museichefen Henrik Zipsane att privatpersoner och småföretag ställer upp med det sista.

– Det känns otroligt att vår egen region vill att det här ska etableras. Jag vågar säga att tre fjärdedelar av det som behövs i privat finansiering är klart, säger Henrik Zipsane.

Senast i september måste allt vara färdigt. Då ska EU-ansökan till Tillväxtverket skrivas och hur den privata finansieringen ska lösas måste framgå då.

Hittills har Jamtli berättat om fem föreningar som lovar bidra, bland annat Jamtlis egna gynnare som tjänar bra med pengar på kolbullar när det är julmarknad och andra publikdagar. Att också privata företag vill bidra har varit känt, men inte exakt hur många och vilka.

Nu berättar Henrik Zipsane att han har kontaktat 20 större företag och föreningar och att alla har lovat betala. Exakt hur mycket var och en bidrar med är inte bestämt men det behövs 10 miljoner kronor och 7,5 är klara enligt Zipsane.

Attacus, Persson Invest, Polaris, Ica, Länsförsäkringar och Jämtkraft, Östersundshem och Thoréns är några av dem.

Eftersom regeringen förväntas höja anslaget till Nationalmuseum med 5 miljoner kronor per år till halva driften förbättrar det museets chanser om det är uppenbart att privatpersoner och näringsliv i länet verkligen vill att filialen blir av, menar Jamtlichefen.

– Vi förbättrar våra chanser om regionen är med, säger Henrik Zipsane.

Hela bygget beräknas kosta 40 miljoner kronor och byggnaden ska sträcka ut sig mot Hofvallens A-plan sett från den nuvarande entrén på Jamtli. Merparten beräknas komma från EU, men också från Boverket och regionförbundet och Östersunds kommun. En fjärdedel ska vara privat och nu ber Jamtli alltså om bidrag också från privatpersoner och små företag.

– Man kan betala så mycket man önskar, säger Henrik Zipsane som aldrig tidigare varit med om att tigga på det här viset för ett museum.

– Det är spännande. Alla i Jämtland och Härjedalen äger Jamtli och ska vi lyckas med detta måste vi visa att vi verkligen vill.

Att göra Nationalmuseets samlingar tillgängliga i Östersund är en mänsklig rättighet, menar han. Men det kan också bli en turistdragare.

– Samlingarna består av 700 000 verk, det är mer än samlingarna av gammal konst i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors tillsammans. Och bara 4 procent av allt är tillgängligt. Det är trist, säger Henrik Zipsane som hoppas att några till procent blir öppna för allmänheten när filialen finns på plats 2017.