Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rikaste gör som Joakim von Anka

Världens miljardärer följer Disney-figuren Joakim von Ankas exempel, och badar i kontanter. Förutom aktier, fast egendom och andra investeringsformer satsar jordklotets rikaste just nu på rena pengar.

I snitt har dollarmiljardärerna utökat sina placeringar i pengar med 60 miljoner dollar, 430 miljoner kronor, det senaste året, enligt Billionaire Census, ett årligt miljardärsindex från Wealth-X och UBS.

De superrika har därmed i snitt ungefär 600 miljoner dollar var på fickan. Det motsvarar en femtedel av deras totala tillgångar. CNN påpekar att en genomsnittlig miljardär därmed på stående fot skulle kunna köpa basketlaget Milwaukee Bucks plus 500 000 Apple-aktier.

Medier i USA kommenterar också trenden smått olycksbådande med att kontanter ger så dålig avkastning att de rikaste normalt sett inte vill lägga sina tillgångar där – om de inte är nervösa för hur marknaden ska utvecklas eller förbereder en större investering.

Lehman Brothers-kraschen som spred chockvågor över världen för några år sedan kan bidra till von Anka-beteendet. Nu har börserna återhämtat sig till nya kursrekord, vilket uppenbarligen får många rika att dra öronen åt sig och försöka sprida riskerna.