Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ritade sitt drömhus för en hållbar framtid

2008 utlystes det en intern arkitekttävling i familjen. I dag bor Linda Hurtigh och Daniele Balzanetti i huset de skapat tillsammans, med sina två barn Anna-Linnea Balzanetti och Fiamma Balzanetti.

– Vi har det som yrke båda två, och tänkte att vi ville prova på oss själva, säger Linda Hurtigh, byggnadsingenjör på Sweco.

– Vi är som våra egna försökskaniner.

Annons

Huset de har ritat är ett så kallat passivhus, vilket kanske inte är så konstigt då Linda Hurtigh är certifierad passivhusdesigner. Men det är inte en anledning i sig för att huset skulle bli utformat som det är. EU har bestämt att alla hus som byggs från år 2020 måste vara nära-nollenergihus.

– Det är bara sex år kvar, så det är lika bra att börja i dag. Husen ska ju ändå stå kvar i minst 70-80 år eller mer, säger Linda Hurtigh.

– Vi bygger för framtiden och för barnens skull. Vi har bara en värld, så att tänka så tycker jag är självklart.

Fördelen med att bygga energisnåla hus är dels för att energin troligtvis kommer kosta mer och mer, dels för att det ger ett mervärde för framtida försäljning. Att bygga ett lågenergihus kostar vanligtvis 0-8 procent mer, än att bygga ett konventionellt hus.

– Är huset 3 procent dyrare tar det ungefär tre år att betala tillbaka, medan elräkningen är en bråkdel, så du tjänar in det snabbt, säger Lindag Hurtigh.

Hon berättar att det ofta är privatpersoner som tar steget ut, att energimässigt gå lite längre. Att det är där förändringen börjar.

I deras hus har plywooden lämnats som den är, enkelt och avskalat. Betongen är bara uppslipad och oljad.

– Vi har försökt att använda så få material som möjligt för en mindre miljöpåverkan.

Hennes man Daniele Balzanetti kommer från Italien. Därifrån kommer också deras filosofi om matlagning.

– Min man tycker om att laga mat. Han studerade sin mamma och mormor mycket när han var yngre, när de lagade mat.

Därför vill de ha en hel del egen matproduktion. Ett växthus kommer de att bygga mot sommaren och ett trädgårdsland ligger redan under snön och väntar på våren.

– Vi vill odla så mycket som möjligt, som vi sen kan förvara i matkällaren. Den är naturligt kall som den är, så vi sparar in energi på det också.

De flyttade in i huset i juni 2013.

– Det känns jättebra än så länge. Jag vill inte ändra på något, och snart har vi bott här i ett år.