Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna borde ge tydligare besked

Det är mindre än fem månader kvar till valet. Det märks, de politiska förslagen levereras i en strid ström. Innan Borg presenterade vårpropositionen läckte regeringen som ett såll. Nu är det S tur att stå i rampljuset.

S började med att berätta hur de avser att finansiera de 32 miljarder som avsatts för satsningar. Pengarna kommer från nedmontering av de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga, slopandet av den nedsatta krogmomsen och med höjningar av en del miljöskatter.

Det var ett strategiskt grepp av S att gå ut med denna information först. Nu slipper de frågan som blev ett sänke för dem förra valet, hur de avsåg att betala för sina satsningar. Svaret, som var att skapa en ny fastighetsskatt och att ta bort RUT-avdraget, ogillades av väljarna och de rödgröna förlorade valet.

Förra veckans S-nyhet var att pensionärer ska få 50 kronor mer i månaden. Ett utspel som inte ens pensionärsorganisationerna var imponerade över. I går presenterades ett kunskapslyft om 2,5 miljarder som ska se till att de utan gymnasiebehörighet kan tillgodogöra sig en sådan.

Innan motionstiden går ut i slutet av april, lär S hinna bjuda till åtminstone ytterligare ett till utspel. Det ger nämligen en möjlighet att styra agendan så att man får tala om de frågor man själv har valt.

En mycket relevant fråga vars svar vi fortfarande väntar på är hur man avser regera vid ett eventuellt regeringsskifte. Den frågan vill S vänta så länge de kan med att besvara. Väljarna har dock rätt att få veta hur de rödgröna avser komma överens.

Motionstiden tar slut i slutet av april och då kan S, MP och V:s budgetar kan läggas vid sidan av varandra för jämförelse. De kommer att kunna ge en del svar. Valmanifesten som presenteras i augusti kommer att klargöra ytterligare. Men det är först om de rödgröna kommer i regeringsställning som vi kommer att få det slutgiltiga beskedet.

Ett splittrat rödgrönt regeringsalternativ ställs mot en samstämmig allians med ett samlat program.

Var V står vet vi redan innan de presenterar sin skuggbudget. Valfriheten inom välfärden ska inskränkas, friskolor och bemanningsföretag ska förbjudas. Detta kommer att förarga mer än en väljare.

Ju fler röster ett parti får, desto större blir genomslaget för partiets politik. Det gäller för S och MP att hålla V ifrån sig för att inte framstå som för radikala. Det skulle göra väljarna rädda.

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget innan påsk. I den så markerar man tydligt åt vänster, med minskad valfrihet och höjda inkomstskatter. MP är nu mot aktörer med vinstsyfte. Partiet som tidigare hade en tydlig profil som friskolevänner är numer mycket nära V i friskolefrågan.

MP ska fånga upp V-väljare, medan S samlar upp de osäkra i mitten. V ska i högsta möjliga mån hållas kort.

Tydlighet är viktigt. Men att vara för tydliga kan för S och MP innebära att man även detta val förlorar på mållinjen.