Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De säger nej till gruvbrytning

Miljöpartiet satsar i år på en comeback i kommunalpolitiken i Strömsund. Men trots den höga arbetslösheten säger partiet nej till att gruvbrytningen i Stekenjokk återupptas.

Annons

I september i fjol gav kommunstyrelsen i Strömsund sitt klartecken för en återupptagen gruvdrift i Stekenjokk. Men Miljöpartiet har inte haft någon representant i kommunpolitiken den här mandatperioden.

I sitt valprogram sätter man nu vildmarksturismen före gruvdrift.

– Vildmarksturismen växer och kan ge nya jobb många år framöver. En gruvdrift ger jobb bara under en kortare tid och förstör både för turismen och för rennäringen. En sådan utveckling vill vi inte ha, säger Inger Paulsson, ett av de två språkrören i Strömsund.

På 1980-talet var hon med att starta Miljöpartiet och blåser nu nytt liv i partiet lokalt.

– Miljöfrågorna är viktiga och vill att de ska ta större plats i kommunpolitiken. Därför vill vi att det anställs en kommunekolog och att kommunen utarbetar en långsiktig miljöstrategi, säger hon.

Vilket block vill ni tillhöra efter kommunvalet i Strömsund?

– Det har vi inte diskuterat än. Att bli vågmästare vore heller inte dumt, säger Inger Paulsson.