Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ser olika på datummärkningen

I den varma vårvintersolen i Badhusparken i tisdags frågade ÖP några personer om de slänger livsmedel.

Annons

– Har datumet gått ut på mjölken, då avsmakar jag. Smakar det bra använder jag den, säger 76-åriga Görel Rikardsson från Östersund.

Den 74-åriga grannen från Norra Gröngatan, Kerstin Ljungqvist, gör en grimas. Hon avsmakar inte.

– Jag slår mjölken i kaffet och skär det sig så är den gammal.

Både Kerstin och Görel lever ensamma och de tycker att de slänger väldigt lite mat.

– Det som blir över av det som jag tillreder fryser jag in och äter en annan dag, säger Görel.

– Jag brukar ha en hund som kommer och ser efter om det finns något, säger Kerstin.

och använder, även om datumet för hållbarheten har löpt ut.

– Men jag tycker att grädden med långt datum inte håller tiden ut, säger Kerstin.

Görel invänder att hållbar- heten är begränsad till ett visst antal dagar när väl förpackningen har öppnats, men Kerstin hävdar att grädden i lördags blev dålig direkt samma dag.

Det är under rötmånaden i augusti som de är noga med att titta på datummärkningen.

En bit bort, på en bänk i närheten av kiosken som säljer korv, satt 35-årige Peter Bäckman från Ås och var föräldraledig tillsammans med 14 månader gamla dottern Ally Bäckman. Hustrun och mamman Linnéa Johansson arbetade.

– Jag är lite nojig på kort datum på mejeriprodukter.

säger att han egentligen är medveten om att det går att dricka mjölk och äta fil även efter det datum som anges på förpackningen.

– Pappa är lite nojig Ally, säger han och matar dottern med korv.

Annat datummärkt är han inte så kinkig med, till exempel ägg.

– Om ett ägg är surt så lär jag märka det, och kastar bort det då.