Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska hålla i folkmusikläger

Ett lyckat arrangemang från Hälsingland är inspirationskällan när tre folkmusiker anordnar musikläger för ungdomar i Jämtland. Genom "Frifolk - gränslös låtkurs" vill de introducera ett nytt koncept för länet.

Annons

Det var ungefär 15 år sedan som Hälsinge låtverkstad anordnade helgläger varje läsår genom att låta ungdomar träffas och spela folkmusik tillsammans. Konceptet blev succé.

– Många av dem som var med i Hälsingland är tongivande musiker inom svensk folkmusik i dag, säger Olle Af Klintberg, fiolspelman.

Han ska tillsammans med Hoven Drovens Kjell-Erik Eriksson och folksångerskan Katarina Hallberg handleda de ungdomarna som vill delta i länets version; "Frifolk - gränslös låtkurs".

Även på andra ställen i Sverige syns arrangemanget, "Mittfolk" i Västernorrland är ett exempel. Men här har det hittills lyst med sin frånvaro, trots att här finns en mängd duktiga folkmusiker enligt kursledarna. Nu vill de finna nästa generation.

– Det har aldrig funnits så många folkmusiker som nu i Sverige och det finns en stor låtskatt i Jämtland, så varför inte låta ungdomarna få framföra dem och andra bra låtar, säger Olle Af Klintberg, och fortsätter:

– Det startas ju band här och där, men det farliga med det är att man följer dem och glömmer bort de yngre.

Men nu ska de yngre få chansen att spela och uppträda och förebilder finns det gott om i form av unga folkmusiker runt om i landet.

– Vi kursledare är ju runt 40 år allihop, så att ha oss som inspiratörer... det vet vi ju hur det är med det, säger Kjell-Erik Eriksson och skrattar menande.

De som kan delta på musiklägret är ungdomar mellan 13-20 år som spelar något instrument eller sjunger. Man ska inte vara nybörjare på sitt instrument, men däremot används inga noter under helgerna.

– Det finns en gehörstradition inom folkmusiken, säger Katarina Hallberg.

– Vi tar bort ett filter och det blir ett sätt att snabbare göra musik, säger Olle Af Klintberg.

Folkmusiken kommer vara i fokus, men inspirationen kan komma från allt möjligt.

– Det kan bli pop, rock eller irländsk musik, vem vet. Men folkmusik är grunden, säger Olle Af Klintberg.

• Vad är målet med lägret?

– Först och främst att få ihop två helger som avslutas med en konsert. Men drömmen är att ungdomarna ska fortsätta spela på något sätt och att lägret blir återkommande, säger Katarina Hallberg.

Bakom projektet ligger Studieförbundet Bilda, Birka folkhögskola och Jämtland/ Härjedalens spelmansförbund och bidrag har givits från Östersunds kommun.

Lägret äger rum 26-27 oktober och 23-24 november på Birka folkhögskola och sista anmälningsdag är 11 oktober.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.