Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska höja lönen genom uppror

Höj lönen för sjuksköterskor. Det tycker Anna Gudmarsdotter som är aktiv i rörelsen "Inte under 24 000" i Stockholm. Nu vill hon få studenterna på Mittuniversitetet att vägra acceptera låga löner.

"Inte under 24 000" kan beskrivas som ett studentuppror för sjuksköterskestudenter. Syftet är att höja ingångslönen för nyexaminerade sjuksköterskor. De ska vägra acceptera mindre än 24 000 kronor per månad.

– Det handlar om att visa respekt för vårt yrke, säger Anna Gudmarsdotter, som studerar till sjuksköterska i Stockholm men som är uppväxt i Offerdal.

På olika universitet och högskolor i landet finns lokala grupper inom rörelsen "Inte under 24000". En sådan grupp finns inte i Östersund men det vill Anna Gudmarsdotter ändra på. Hon befann sig under gårdagen på Mittuniversitetet i Östersund för att prata med studenterna om att starta en lokal grupp.

– Det är viktigt att det finns personer här som jobbar med frågan, säger Anna Gudmarsdotter, och fortsätter:

– Närheten till Norge gör att många väljer att jobba där i stället. Vill landstinget ha kvar sjuksköterskor här måste de öppna plånboken.

Anna Gudmarsdotter säger att det finns intresse för att starta en grupp i Östersund. En av dem som vill vara med i en sådan grupp är Linnea Bångman som studerar till sjuksköterska på Mittuniversitetet.

– Det är viktigt att allmänheten får upp ögonen för hur dålig sjuksköterskelönen är gentemot ansvaret som man har. Därför vill jag engagera mig, säger Linnea Bångman.

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) vet om att lönerna för sjuksköterskor är låga inom landstinget.

– Ambitionen är att höja lönerna från och med år 2014, säger hon.

Landstingsrådet kan just nu inte svara på hur mycket ingångslönen kan höjas med.