Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska sprida läsningen hos småbarnsfamiljer i hela länet

I en sal på biblioteket sitter en grupp bibliotekarier och bibliotekschefer och samtalar om läsning. I dagarna ska de börja göra hembesök hos barnfamiljer med det långsiktiga målet att öka läsförståelsen.
– Siffrorna ser inte jättebra ut, det går inte åt rätt håll, säger Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare Länskulturen.

Inspirationen kommer från Englands "Bookstart" som har funnits sedan 1992 och just nu pågår feIpilotprojekt runt om i Sverige, där Jämtland/Härjedalen är ett.

– Västernorrland, som också är med, har inriktat sig på flyktingboenden. Så man kan jobba på olika sätt. Men vi har valt att inrikta oss på nyblivna småbarnsfamiljer iela länet och målet är att hälften av alla aktuella familjer, cirka 600 stycken, ska nås av Bokstart, säger Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare Länskulturen.

Den ordinarie bibliotekspersonalen blir de så kallade "bokstartarna", alltså de som besöker familjerna.

– Vi vill att man ska bygga en relation med sin bibliotekarie, att man får ett besök av BVC och ett av en bibliotekarie liksom. Och för några blir det ju verklighet nu, säger Catarina Lundström.

Projektpengarna kommer således gå till att sätta in vikarier på biblioteken medan "bokstartarna" besöker de utvalda familjerna när barnet är 6, 12 respektive 18 månader. Väl där lämnar de över bokgåvor och information om språkutveckling. Det sista besöket vid 18 månader har personalen dock fritt utrymme att göra vad de vill med.

– Vi har tänkt bjuda in till en fest på biblioteket, säger Eva Sivertsson, bibliotekarie på Bergs kommunbibliotek, som har som ambition att besöka alla 6-månadersbarn i kommunen. Hon gjorde sina två första hembesök tidigare under dagen.

– Sexmånadersbebisen tog boken och stoppade den direkt i munnen, precis som det ska vara, säger hon och förklarar att besöket handlar om så mycket mer än att lämna över böcker.

– Vi kan ju förklara mycket om biblioteksverksamhet, att man inte behöver betala för en bok om man tappar bort den och sådana saker, säger hon.

Bibliotekarierna halkar in på viktiga samtal om läsning, distraktion och tv. De har mycket erfarenhet att utbyta.

– Men det kanske inte är tv:n som tar barnens tid utan andra skärmar som tar föräldrarnas tid, inflikar Maria Engholm-Olsson, Åre kommun.

De andra håller med.

– Vissa familjer kanske inte heller väljer bort läsning aktivt, utan det är tiden som inte finns. Och då är det bra att vi kommer, säger Britt-Inger Roos, bibliotekschef på Strömsunds kommunbibliotek som har valt att besöka familjer utanför centralorterna.

– Internationell forskning visar att 10 till 12-åringar har en högre läsförståelse för att de har varit med i Bokstart, säger Anna Lundström, kulturchef i Bräcke kommun och syftar på forskning som tagits fram för att utvärdera projektet.

Hon fortsätter:

– Om var fjärde pojke har problem med språkförståelse så har det inverkan på alla ämnen. Och om forskningsresultaten visar på dessa förbättringar så förändrar vi samhället.

Catarina Lundström håller med och berättar:

– Nu har vi ju varit tvungna att göra ett urval bland alla familjer och jag har fått frågor om vad som händer med dem som inte får besök. Då kan jag tala om att det kommer finnas bokstartshyllor på biblioteken och att det dessutom kommer att bli en del aktiviteter som även andra kan ta del av.

– Sedan blir det ju också en kompetensutveckling för personalen, tillägger någon.

Läs också:

"En lotsning från oss vuxna kan vara en av orsakerna till minskad läsförståelse" + Enkäten "Vad händer med dig när du läser?"