Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skapar ny filmkonst

Film är konst. Därmed kan också konst handla om film.

Det är idén bakom en unik utställning som öppnar på Galleri Mono på Frösön om ett par veckor, lämpligt nog döpt just till "Filmkonst".

ÖP-journalisten Fredrik Alverland, som i höstas gav ut den stora boken om film i Jämtland, har grunnat på själva idén en längre tid.

Och när han diskuterade ett annat projekt med galleristen och fotografen Lennart Jonasson föll bitarna på plats - dessutom hade han ett lämpligt galleri.

– Så i höstas frågade vi ett antal konstnärer i stan om de vill vara med - och glädjande nog tackade alla ja nästan direkt.

Galleriets ytor räcker till de 17 konstnärer som medverkar och som jobbar med allt från animering och graffiti till film, keramik, serier - och måleri.

Utställningen öppnar den 5 april och medan några medverkande redan är klara med sina bidrag har andra inte ens börjat producera, även om alla förstås kämpat med frågan om vilken film de ska illustrera:

– Jag tänkte först göra von Triers "Breaking the waves", men har insett att jag nog inte pallar den, så nu jobbar jag med "Pianot", säger ÖP:s illustratör Ulla Granquist.

Kape laborerar med scener ur tre olika filmer och har inte riktigt bestämt sig, det lutar åt en dokumentär om graffiti och hiphop. Malin Almén tänker bearbeta barndomens skräck för varulvar och särskilt "En amerikansk varulv i London".

Andra titlar som dyker upp är "Laurence anyways", "Casablanca", "Pi", "In the mood for love", Blade runner" och "The master".

Daniel Hansson ställde i fjol ut egna suggestiva scener ur "Star Wars", men vet att han inte kommer att välja den filmen nu.

Lennart Jonasson konstaterar att det blir få feelgood-titlar, men filmer som berör.

Kanske kommer utställningen att kombineras med visning av filmerna som konstverken handlar om. Såvitt han och Fredrik vet har inga valt samma filmer:

– Jag tänkte först ta "Sjunde inseglet" men tänkte att alla andra skulle välja den, så nu funderar jag på "Sånger från andra våningen", skrattar Linda Svedberg.