Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sökte ett fritidshus– men hittade ett helt hotell

/
  • Stefan, Katharina och Ylva Andersson sålde huset och taxibåtarna för att kunna ta över Kallgården. De bor i villan ovanför hotellet.
  • Kallgården har bara varit öppet för konferensgäster de senaste åren. Nu vill familjen Andersson öppna  hotellet för alla och de hoppas att det blir en träffpunkt i byn.– Många saknar Kallgården, det har varit en del av byn, berättar Kahtarina.
  • Kall har fått nya invånare. Lilla Ylva ser ut att trivas i sitt nya hem.

Annons

Hit till Kallbygden har de senaste åren flyttat flera barnfamiljer som tagit över pensionat och campingar. Till exempel drivs Kalls-edets camping och Edsgård-en numera av unga holländska barnfamiljer. Nu ska en nyinflyttad barnfamilj ta över Kallgården.

Barnfamiljen heter Andersson i efternamn och kommer från Djurö. För en månad sedan packade de hela sitt bohag och lämnade sina gamla liv för att ta över anrika Kallgården som byggdes 1929.

och Stefan vid matbordet i sitt nya hus, en villa ovanför hotellet.

Utsikten över Kallsjön är bedårande fastän det är riktigt trist aprilväder.

– Det är så likt skärgården. Här kan vi se hur vädret skiftar, säger Stefan.

Skärgården och fjällen har mycket gemensamt, menar han. Det snabbt skiftande vädret och utsattheten i naturen. Stefan Andersson körde båttaxi under många år och var med i sjöräddningen.

– Jag har kört så mycket båt så jag vet precis var varenda ö finns, jag kan köra i mörker och dimma.

jobbat många år inom konferens och hotell. Men efter barnledighet- en fanns inte hennes jobb kvar och det var svårt att få dagisplats trots att Ylva stått i kö från en veckas ålder.

I fjol sommar bestämde sig familjen Andersson att de skulle se sig om efter ett fritidshus i Åretrakten. De har bekanta i Tegefjäll och Stefan har släkt i Jämtland. När de fick se att Kallgården var till salu blev de intresserade.

– Det är en gammal dröm men vi har inte kunnat förverkliga den eftersom det är så höga priser i skärgården säger Katharina.

ansåg de vara för hög. Efter flera förhandlingar fick de till slut ner priset. Det första året ska de arrendera anläggningen. Känns allt bra slår de till och köper det.

– När vi fick köpoptionen vågade vi släppa allt. Det här ser vi som ett oskrivet blad, säger Stefan.

Familjen Andersson har tillträde till hotellet den första maj. Redan dagen efter ska de de öppna hotellet. Kallgården ska bli tillgängligt igen, de nuvarande ägarna har mest haft konferenser, berättar Katharina.

nyligen renoverad. Alla 18 rum har kaklade badrum och köket är godkänt av myndighet-erna.

– Allt är i jättegott skick. Standarden är bra och vi behöver inte fixa någonting. Vi behöver bara öppna port-arna för gästerna, säger Katharina.

Mer läsning

Annons