Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De som drabbas är ungdomarna”

Det är en dämpad stämning hos fältarbetsgruppen dagen efter beslutet att gruppen avvecklas.

– De som drabbas är ungdomarna, säger fältarbetaren Dina Sultan.Se även tv-inslaget om fältarbetsgruppen ovanför artikeln.

– Konsekvensen på lång sikt är att det kommer att bli fler ärenden med ungdomar som far illa hos socialtjänsten. Vår uppgift är att vi i ett tidigt skede kan gå in och fånga upp ungdomar som håller på att hamna snett, säger Dina Sultan.

Det har varit många turer fram och tillbaka som nu har lett till att fältarbetsgruppen läggs ner. Fyra personer arbetar där. Redan i början av året kom det propåer om att två tjänster skulle bort.

– Om vi är två personer skulle vi kunnat ha arbetat på ett annat sätt, säger fältarbetaren Göran Bengtsson.

Men för ett par veckor sedan fick de klart för sig att hela fältarbetsgruppen ska avvecklas. Två personer ska bort medan två ska bli så kallade individuella coacher. Det innebär att coacherna ska arbeta med barn som är mellan 12 och 15 år och som redan finns hos socialtjänsten

– Jag köper om de tänkt sig att starta något nytt men nu lägger de ner en verksamhet som funnits i 30 år. Vi jobbar där ungdomarna finns och vi kan hjälpa dem och stötta dem innan de stora problemen uppstår, säger Göran Bengtsson.

Telefonen har gått varm hos fältarbetsgruppen. Många har ringt dit och velat ge sitt stöd. Gun Axelsson, som sitter med i styrelsen för Föräldraföreningen Mot Narkotika i Östersund, är en av dem som har reagerat.

– Jag är så arg att jag håller på att explodera. Det står i socialtjänstlagen att socialtjänsten ska arbeta förebyggande. Det här slår mot ungdomar som inte har någon som ser dem, säger hon.

– Ungefär 40 procent av alla gymnasieelever kommer från ställen utanför Östersund och har inte sina föräldrar här. Många av ungdomarna har vi träffat på olika fester, säger Göran Bengtsson.

Fältarbetsgruppen håller till vid busstorget. Inne i fikarummet spelar Liv Söder och Augustin Månsson kort. De tycker att det är helt fel at fältarbetsgruppen läggs ner.

– Jag kan ta mig själv som exempel. Hade inte fältarbetsgruppen funnits hade det gått åt helt fel håll för mig. Jag hade säkert inte haft jobb, utbildning och bostad. Det är en trygghet för alla att komma hit. Det är inte alltid man kan prata med sina föräldrar eller socialsekreterare, säger Augustin Månsson.

Även Liv Söder har fått mycket hjälp från gruppen.

– Jag tycker det är helt fel att fältarbetsgruppen läggs ner. Jag har fått mycket hjälp och stöttning med både stora och små saker. Jag har gått hit om jag velat ha någon att prata med, säger hon.