Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De spinner helt efter kundens önskemål

Torsta spinner vidare på ­designat garn. Nu kan du skapa ett eget uttryck av ull från både får, alpacka och hund.

Projektet med ullspinneri som sedan tidigare bedrivits i Ås har tagits över av Torsta AB och i går invigdes minispinneriet i ny tappning.

Två personer är anställda på heltid för att driva de tio maskinerna och tanken är att fårägare ska kunna lämna in sin ull för att få det spunnet.

– Du kan designa ditt eget garn så att du får ett eget uttryck, berättar Lena Persson som är ansvarig för Ullforum.

Stora spinnerier tar i regel bara emot större partier på flera hundra kilo, men på det lilla minispinneriet i Ås räcker det att man lämnar in fyra kilo.

Små spinnerier har dessutom en större spännvidd på garnet och ullen spinns helt efter kundens önskemål. Ska man tillverka sockar ska garnet gärna vara hårt tvinnat med långa fibrer medan en schal gärna tillverkas av ett lätt och luftigt garn.

Lena Persson berättar att fårägare, genom att spinna garn av sin ull, ytterligare kan addera värde i sina företag. Förädlar man garnet genom exempelvis klädtillverkning stiger värdet ytterligare. Och spinneriet tar inte bara emot fårull.

– Vi har redan tagit emot ull av både alpacka och hund, säger Lena Persson.

Just nu övningskör man maskinerna i den ombyggda ladan med den fantastiska fjällutsikten på Tängvägen i Ås.

Man räknar med att vara i full produktion om en månad och ska då kunna producera mellan två och tre ton om året.