Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De springer galen tävling i Alperna

Johan Johansson och André Jonsson har hittat en utmaning få andra skulle kunna tänka sig.
Eller som Johan säger själv:
– Många tycker nog att man inte är helt klok.

Åtta dagars löpning genom Alperna.

Från Ruhpolding i södra Tyskland till Sexten i norra Italien.

292 kilometer och 13 733 höjdmeter.

Är du fortfarande sugen? Johan Johansson och André Jonsson är det, och står därför på startlinjen när Gore-Tex Trans Alpine Run tar sin början nästa lördag, 30 augusti.

– Kort sammanfattat kan man kalla det för ett fjällmaraton om dagen i åtta dagar, säger Johan Johansson, 33.

Han har redan testat och klarat Axa Fjällmaraton samt Ultra-Trail du Mont Blanc, UTMB. Nu ville han ha en ny utmaning.

– UTMB är lite av fjällöpningens vasalopp. Men nu, att få göra det här som ett lag med André, det blir en speciell upplevelse, säger Johan Johansson.

Fyra år yngre vännen André Jonsson tävlar inom skidalpinism på hög nivå. Johan har, som han säger det själv, testat "all slags bergssport".

– Jag är gammal längdskidåkare och kom in rejält på löpningen för två-tre år sedan. Det har mynnat ut i det här.

Åttadagarstävlingen i Alperna kräver sina förberedelser. Det handlar inte bara om mängden träning, utan även om rätt slags uppladdning.

André Jonsson har redan åkt ned för att vänja kroppen vid den höga höjden. Johan ansluter senare i veckan och tillsammans springer de en tävling vid berget Matterhorn, i gränstrakterna mellan Schweiz och Italien, för att få en försmak av utmaningen.

– Vi har funderat och planerat lite. På någon etapp är det flera pass över 2500 meter och då kanske vi får ta det lite lugnt. Etapper på lägre höjd kan däremot vara mer fördelaktiga för oss, säger Johan Johansson.

Förhoppningarna om en framskjuten placering finns där. Samtidigt är distansen lång och mycket kan hända.

– Jag tror faktiskt att vi skulle kunna komma topp 10 om vi har en bra vecka. Samtidigt handlar det också om vad kroppen klarar och hur långt man kan dra det. Vi ska ju faktiskt korsa Alperna.

Läs mer om tävlingen på Trans Alpine Runs hemsida.

Läs mer på André Jonssons blogg, som kommer att uppdateras under tävlingen.