Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De startar eget mejeri på gården

De har haft mjölkkor i över tio år och nu ska även mjölken bli helt egen. I höst öppnar de ett eget mejeri.

Daniel Lärkert och hans fru Malin Lärkert har haft Rastens lantbruk på Annersia sedan 2002. Nu utökar de verksamheten till mejeri och ska framför allt satsa på att producera mjölk.

– Varför ska mjölken vara beroende av omvärlden? frågar sig Daniel.

Han brinner för vad han kallar "äkta mat" och det lokala. Men samtidigt handlar det om att kunna överleva som jordbrukare.

– Tanken är ju också att jag som lantbrukare ska få bättre betalning och en dräglig livsstil. Förhoppningsvis kunna anställa mer folk, säger Daniel och fortsätter:

– Jag brukar säga att vi inte bara kan vara bönder, vi måste vara företagare och entreprenörer också. Det är sorgligt att vi inte kan få jobba med det vi ska jobba med, utan vi måste ha en bisyssla.

Just nu väntar han och Malin på bygglov och hoppas komma i gång med att göra i ordning mejeriet i den gamla maskinladan vilken dag som helst. I höst väntas verksamheten köra i gång på riktigt.

– Vi vill främja det lokala, vi vill ju bo och verka här. Då ska vi kunna äta mat som kommer här i från också, säger Daniel.

Huvudsakligen riktar de in sig på lokala konsumenter, men hoppas så klart också kunna bli attraktiva för turister. Målet är att bli helt självförsörjande på foder och därigenom kunna producera en 100 procent jämtländsk mjölk. Och just det ska produkten heta – Jämtländsk mjölk. Går det sedan vägen ska han börja köpa mjölk från andra bönder runt om också.

Daniel har redan pratat med de flesta ICA-handlarna från Brunflo till Svenstavik och de ger en positiv återspegling. En av dem gjorde en estimering på att mjölkförsäljningen skulle kunna tredubblas i hens affär.

– Det är väldigt viktigt för oss att starta nu, för folk tittar på vad det äter nu, de är medvetna. Småskaligt och lokalt blir ju dyrare, men du kan få veta nästan exakt när mjölken är mjölkad och från vilken ko. säger Daniel.

Det är Daniels fru Malin som kommer att driva själva mejeriet och det kommer inte bara att bli mjölk. Hon ska även ysta egen ost, från både kor och getter. Längre fram vankas också glass och kanske yoghurt, smör eller grädde.

Och att som bonde ha mejeriet hemmavid?

– Det är bara positivt, jag får möjlighet att leverera mjölk till ett mejeri på gårdsplanen. Jag behöver inte tänka på att den ska fraktas långt, mellanlagras och kylas i flera dygn, säger Daniel.

Han tycker att hela diskussionen kring lantbruk i Sverige är snedvriden. Att det pratas för mycket om öppna landskap och för lite om matproduktion.

– Jag vill vara matproducent och bonde, inte landskapsvårdare och bonde, säger han.

Han tycker också att man glömmer vad bönderna faktiskt betyder för både städer och landsbygd.

– Skulle alla bönder i Jämtland lägga ned skulle det märkas av direkt, säger han och syftar både på anställningar och matproduktion.

Daniel själv har i dag ungefär 140 mjölkkor och han förklarar att var tionde ko en lantbrukare skaffar genererar ett externt jobb. Sedan tillkommer de lokala jobben som lantbrukaren själv anställer. När Daniel började som mjölkbonde 2002 fanns det 12 500 mjölkbönder i Sverige, nu är det nere på 4 300.

– Man brukar säga att genom tiderna har antalet bönder halverats vart tionde år, men vart går smärtgränsen? undrar han.

Läs mer:

Via telefon ska hon stödja andra bönder

Kall och blöt vår försenar skörden

Ledare: Strejkande kor löser mer än bondeterapi