Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De startar skoldagen med att läsa

Under tre veckor har ettorna på Fyrvallagymnasiet blivit bokmalar.

Skoldagsstarten med 20 minuters läsning har fått ett positivt gensvar.

Annons

– Det är rätt så smart. Det får igång huvudet. Det är en bra uppvärmning på dagen, sa 17-åriga Danielle Krohn från Hammerdal när ÖP hälsade på den sista januari.

När ÖP träffade henne i biblioteket lånade hon "Svavelvinter" av Erik Granström.

– Jag är en sådan här person som gillar fantasy.

Den 20 januari inleddes läsprojektet "Fyrvalla läser" för alla ettor på Jämtlands Gymnasium Fyrvalla. De har själva fått välja lektyren och det är inget krav på redovisning. Det handlar om ren nöjesläsning.

Danielle Krohn är en av ungefär 125 elever i årskurs 1 och en av 24 i klassen FT13A där FT står för fordons- och transportprogrammet och 13 syftar på att de började i gymnasiet höstterminen 2013.

Men alla är inte lika nöjda.

– Jag tycker att det här hade vi kunnat hålla på med på svensklektionerna. För det tar så mycket tid från andra lektioner, sa 16-årige Dennis Blom från Österåsen som också han går i FT13A.

Men han framhöll att han inte har någonting emot att läsa böcker, och även han läste en bok under "Fyrvalla läser".

Det var "Truck stop" av David Ericsson.

– Den är bra. Man känner igen vardagen för en lastbilschaufför. Jag har åkt lastbil med pappa några gånger, sa han.

Lika inriktad på att bli lastbilschaufför är den 17-årige klasskamraten Daniel Evertsson från Frösön. Det märktes i hans bokval, "Körkortsboken".

– Jag passar på nu på skolan när man ändå ska läsa.

Han läser sällan böcker. Det blir nyhetstidningar. Men han ser gärna filmatiserade böcker, som Harry Potter.

Klasskamraten Frida Bergvall, 16 år och från Hammarstrand, hade hunnit en bit in i den sista av de snudd på tegelstenstjocka äventyrsböckerna om Harry Potter, "Dödsrelikerna".

Men det var långt ifrån den första boken under läsveckorna. Redan första dagen, eller rättare sagt dagen i skolan och kvällen hemma, läste hon "Nya kontakter" av Sofie Kinsella.

– Jag gillar böcker. Jag tycker det här är bra. Det är skönt att läsa på morgonen.

Samma tyckte 16-årige Patrik Bäckman från Ösjön och från FT13B, som lämnade tillbaka en utläst bok och lånade "Avhopparen" av Kim Olin.

– Förut läste jag bara precis det jag var tvungen att läsa, sa han.