Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar kulturen och blickarna till byn

De sökte ett hus i Sverige och fann det perfekta i Lillhärdal. I juni öppnade makarna Flavia Devonas och Andreas Hoffman Härjedalens kulturcentrum.

 Ett ställe som lockar människor från hela Europa till avkoppling och kulturfördjupning, samtidigt som dörren står öppen till förmån för spontana kulturmöten för ortsbor och förbipasserande.

– Vi fick en wowkänsla här och kände att nu har vi hittat det, säger Flavia Devonas.

Hon sitter i kaféet på nedervåningen i det som förr hette folkets hus. Väggarna är pastellfärgade och pryds med stora färgglada skalbaggar, tidigare rekvisita i en opera som Andreas jobbade med. Längs med en annan vägg står ett gigantiskt träskåp som Flavia fraktat hit från Schweiz.

Huset från 1921 inrymde senast en fritidsgård men har efter det stått oanvänt under några år. Sedan i april förra året har Andreas och Flavia, från Tyskland respektive Schweiz, investerat, renoverat och planerat och på midsommardagen premiäröppnade de sin verksamhet. Den förutsättning som fick dem att satsa stort just här var framförallt det stora dansrummet, som byggts upp till en svart låda, komplett med ljud och ljusteknik, publikläktare, svarta draperier och spegelväggar.

– Det var svårt att hitta ett hus som passade oss, men här fanns en stor lokal med fjädrande golv, perfekt för dans. Lokalen har också bra akustik och fungerar för konserter.

Flavia har en bakgrund som balettdansös och berättar att hon har planer på att starta upp en balettskola här. Den ska löpa över hela året och sträcka sig från barngrupper till vuxengrupper. Det blir kanske även en speciell dansgrupp för föräldrar och barn tillsammans. Något som är ganska vanligt i Schweiz, berättar Flavia.

Den första sommarsäsongen i Härjedalens kulturcentrum pågår mellan juni och september och innefattar så kallade sommarakademier. Det är workshops om tio dagar för deltagare som vill fördjupa sig i en konstform. Programmet sträcker sig över alla gränser och innehåller alltifrån foto och målning till poesi, elektronisk musik, komposition och modern dans. Flavia är producent för kurserna och Andreas är konstnärlig ledare. Deltagarna som kommer hit bor på Värdshuset i Lillhärdal, femminuters gångväg bort.

– De som varit här hittills har varit väldigt nöjda. Framförallt för att det är så avstressande att bo och jobba här.

För sommarakademierna har de letat efter bra lärare och engagerat proffs från hela Europa.

De olika kurserna sammanstrålar i ett gemensamt tema, som i år är lava och mossa. Kopplingen till den härjedalska naturen är viktig, berättar Flavia. Liksom sättet att jobba tillsammans.

– Det speciella med de här sommarakademierna är att två kurser alltid går parallellt, som exempelvis poesi och foto. Först jobbar grupperna var för sig sig, sedan träffas de och tittar på hur de har jobbat och hämtar inspiration från varandra. Det är intressant att låta två konstformer möta varandra. Varför väljer vissa människor att uttrycka sig genom foto och andra genom att måla?

Flavia har tidigare jobbat med stora sommarakademier i Arosa, Schweiz. Det är ett ställe inte alls så olikt Härjedalen med tanke på att det är en skidort med mest aktivitet på vintern. När den verksamheten startade i Arosa på sommaren fanns det först inga sommaröppna hotell på orten, men tack vare akademierna är turismen nu blomstrande året om. Liknande ringar på vattnet tror hon att deras verksamhet i Lillhärdal kan skapa, särskilt eftersom deras verksamhet riktar sig både till folk från Sverige och andra länder.

– Det här kan bli en motor för hela regionen. I vårt koncept har vi elva kurser med upp till tio deltagare i varje som stannar i tio dagar. Det ger över 1000 gästnätter i Lillhärdal. Dessutom åker de hem sedan och pratar om vackra Härjedalen. Mun-till-mun grejen fungerar verkligen.

Den här veckan har Andreas och Flavia besök av tysken Philipp Henevogl och spanjorskan Patricia Sevilla Ciordia. Philipp Henevogl är konstnär och sysslar med linoliumsnitt. Den tidskrävande tekniken utgår från foton som överförs till en linoleummatta, mönstret karvas ut med en liten kniv varpå färgs läggs på och bilden trycks. Philipp Henevogl är framförallt i Lillhärdal för att hålla en öppen visning av sin teknik, men passar också på att åka runt i omgivningen och fota inför kommande projekt.

En fast aktivitet på Härjedalens kulturcentrum är galleriet som ligger en trappa upp från entrén. Flavia visar upp till Brit Swedbergs utställning som hänger där nu. I de vita och upplysta rummen radar tuschteckningar upp sig föreställande svarta dansare som snurrar över bilden. Flavia och Andreas föll för Brit Swedbergs konstnärskap och hennes sätt att skildra dans och teater med pennan. Därför bad de om att få ställa ut hennes alster i Lillhärdal.

Galleriet kommer att ha öppet året runt, och näst efter denna kommer en utställning under namnet Möss. Därefter blir det troligtvis en fotoutställning som andas frost och vinter.

– Vi kommer att ha ett program i huset hela året. Med konserter, uppträdanden, dans, teater och utställningar. Men det ska också vara en plats dit folk kan komma och fika, träffas eller läsa tidningar. Kulturcentrum är inte bara ett namn, det har en mening.

För Flavia och Andreas del innebär det förstås intensivt jobb och få lediga stunder, men också en livskvalité som är svår att finna någon annanstans. De får ju syssla med precis det de vill, hela tiden.

– För mig som dansare är förhållandena perfekta. Det är en otrolig lyx att ha en egen dansstudio.