Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– De tar våra idéer men har ingen finansiering

Oppositionsrådet i landstinget, Christer Siwertsson (M) anser inte att Socialdemokraterna har finansiering till löftet om specialistutbildning och fler karriärvägar för sjukvårdspersonalen.

Annons

– Det är en massa om och men och kanske. Vi finansierar våra löften krona för krona och vi är inte beroende av några allmosor från regeringen oavsett om den är höger eller vänster, säger han.

Häromdagen berättade Socialdemokraterna i landstinget om en satsning som innebär att fler sjuksköterskor och undersköterskor ska kunna utbilda sig till specialist och att studielönen ska höjas. Med den ökade kompetensen ska det finnas möjlighet att söka nyinrättade karriärtjänster och på så sätt utvecklas i sitt jobb och höja lönen. Anslaget ska höjas från knappt 3 miljoner kronor per år till 5 miljoner och finansieringen bygger i första hand på att det blir en S-ledd regering, vilket skulle förstärka ekonomin i Jämtlands läns landsting med 26 miljoner kronor per år.

Christer Siwertsson anser att majoriteten (S och V) inte har lyssnat på oppositionens idéer om satsningar på den patientnära personalen.

– De har avslagit våra förslag under fyra års tid och nu, med några veckor kvar till valet, tar de våra idéer. Men de har ingen finansiering, Socialdemokraterna har lovat 2 miljarder till landstingen, men samtidigt tänker de höja matmomsen och göra det dyrare att anställda unga och det kommer att kosta 5 miljarder, så effekten blir minus 3 miljarder, säger han.

Moderaterna i landstinget har lanserat ett förslag som innebär att sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig på heltid med en lön på 24 000 kronor i månaden.

– Det ska vara specialistutbildning som arbetsgivaren har behov av, till exempel inom psykiatrin där 70 procent av sjuksköterskorna inte har specialistutbildning. Vi kan utbilda fyra per år.

Det låter inte så mycket?

– Det tar tid att beta av det här med den ekonomi som ligger just nu, men med ett annat styre i landstinget kommer vi att få ett större ekonomiskt utrymme.

Christer Siwertsson talar också om vikten av att höja utbildningsbidraget till andra yrkesgrupper, exempelvis undersköterskor. Hur ska det hela betalas? Han anser att det går att få loss pengar genom att minska på resor och konferenser samt genom att omförhandla chefsavtalen och minska administrationen. Kalkylen bygger också på en rad höjningar av avgifter, till exempel besök på akuten.