Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tävlar om bolagsträff

Sex lokala akter gör upp i Manifest On Tour.

I kväll avgörs vem eller vilka från länet som har chansen att vinna en heldag med branschfolk i Stockholm.

Det är en spelning på Manifestgalan i Stockholm i februari som står på spel. Manifestgalan är för folk i musikbranschen som inte är knutna till stora skivbolag. I samband med galan har arrangörerna och Sensus startat Manifest On Tour, där lokala artister och band gör upp om att få möta och spela för branschfolk.

– Manifest kan man säga är som Grammisgalan fast för oberoende. Men den största grejen är kanske att man får chansen att träffa folk som jobbar inom musikbranschen, säger Robin Ejnebrand från Sensus i Östersund.

Nio städer har medverkat i Manifest On Tour. I Östersund anmälde sig tio band, varav sex valdes ut.

– Det är de band som är mest på g i Östersund just nu, säger Robin Ejnebrand.

Nybildade bandet Gretzky är ett av dem som spelar i kväll. Gretzky bildades i somras, har precis spelat in sin första EP och spelningen på Manifest On Tour, som arrangeras i Storsjöteaterns foajé, blir deras första inför publik.

– Bara den grejen, att det är vår första spelning, är kul för oss. Sedan ser vi det mycket som att det är roligt och bra att träffa branschfolk, säger trummisen Staffan Berntsson.

Det band eller den artist som går vidare från kvällens spelning går till finalen i Stockholm på Fasching. Där samlas alla vinnarna från de nio medverkande städerna. Vinnarna i finalen får spela på Manifestgalan dagen efter på Nalen, och får där chansen att träffa representanter från skivbolag och förlag.

– Det finns så mycket man inte vet något om. Vi har mer tänkt att vi får lov att göra allt själv om vi vill släppa en skiva, men det finns nog många bakom-kulisserna-grejer som det kan vara bra att veta, säger Staffan Berntsson.

Förra veckan samlades de sex utvalda lokala akterna med ett första möte med folk från branschen. Där fick de fråga om allt ifrån musikproduktion och karriärstrategier, marknadsföring och upphovsrättsfrågor. Singer/Songwritern Thilda Persson tycker att det många praktiska saker man behöver hjälp med.

– Jag vill veta mer om hur det är att leva på musiken, hur man ska fakturera, startar man eget företag och sådant, säger hon.

Thilda Persson ska framföra sina egna låtar i kväll, men främst är hon peppad på att höra de andra banden.

– Det ska bli riktigt kul att höra de andra i kväll, men det är också kul att man får chansen att spela för så mycket publik som man inte skulle få annars.

I morgon avslöjas vilket band eller vilken artist som går vidare till finalen i Stockholm.